Зміна місць доданків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміна місць доданків

Казна та Політика
3220
За даними "ЭИ", в середині жовтня може статися чергова перетасовка менеджменту в банках з тимчасовою адміністрацією - "Родовід Банку" та Укрпромбанку. Після того як Юлія Тимошенко піде в передвиборчу відпустку, своїх людей у ці банки може спробувати призначити Олександр Турчинов.
Перший віце-прем'єр продовжує вести позиційну боротьбу з одним із радників Юлії Тимошенко з ПЕК за вплив на проблемні банки. "Розробляється сценарій, згідно з яким після відходу Юлії Тимошенко в передвиборну відпустку в.о. прем'єра Олександр Турчинов запропонує Нацбанку змінити тимчасових адміністраторів "Родовід Банку" і Укрпромбанку", - розповідає один з чиновників Мінфіну. Тимчасовим адміністратором Укрпромбанку має стати колишній керівник групи радників глави НБУ Андрій Кияк. Хто управлятиме "Родовiд Банком", джерелу поки не відомо.
В зв'язку з цим Мінфін і певні групи в НБУ затягують переведення вкладів фізосіб з Укрпромбанку в "Родовід Банк" і ліквідацію першого. Минулої п'ятниці не відбулося чергове засідання експертної ради, члени якої мали схвалити проект рішення Кабміну про переведення в "Родовiд Банк" 6,8 млрд. грн. приватних вкладів. Забезпеченням цих пасивів повинні були б стати близько 100 відділень Укрпромбанку оціночною вартістю 0,7-1 млрд. грн. і облігації уряду на суму 5,8-6,1 млрд. грн.
Один з менеджерів Укрпромбанку повідомив, що в банку тепер чекають двох варіантів розвитку подій. "Або в середу Кабмін прийме вищеописану схему переведення приватних клієнтів у "Родовiд Банк", або тимчасова адміністрація буде продовжена", - говорить банкір. Річ у тім, що процедура переведення рахунків клієнтів у банк із статусом публічного акціонерного товариства затягнеться на декілька місяців, якщо проводитимуться збори акціонерів та інші процедури. У цей момент і буде проведена зміна тимчасових адміністраторів.
Для цього, за його словами, зараз робляться спроби затягнути прийняття рішення про переведення рахунків клієнтів з Укрпромбанку і перенести його за 19 жовтня. У цьому першому віце-прем'єрові можуть активно допомагати брати Клюєви. "Ходять чутки, що звернення деяких банків (поки відомо про таку пропозицію тільки з боку "Платинум Банку") в НБУ з пропозиціями про придбання Укрпромбанку пов'язане саме з цією стратегією", - сказав банкір.
Проти неї і на користь радника прем'єра з ПЕК, за словами джерел, зараз діють деякі чиновники НБУ, під впливом яких чиняться спроби створення т.з. санаційної фінустанови на базі Іпобанку, в якому на минулому тижні було введено тимчасову адміністрацію. У НБУ заявляють, що мають намір вивчити можливість приєднання Укрпромбанку до Іпобанку, після того, як з першого будуть виведені рахунки приватних клієнтів. "Думаю, це робиться для того, щоб Кабмін швидше вирішив на користь переведення рахунків з Укрпрому в "Родовiд", а Сергій Щербина був затверджений на посаді голови правління цього банку. Міжнародні фінансові організації вимагають, щоб при розділенні активів проблемних банків існувала установа, яка займеться їх ліквідацією, - і НБУ швидко вирішив запропонувати Іпобанк", - повідомив співрозмовник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас