"Арма" пішла знайомим шляхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Арма" пішла знайомим шляхом

Фондовий ринок
1347
Власники банку "Арма" продовжують розпродавати свої фінансові активи. Після швидкого продажу банку "Арма", у якому працює тимчасова адміністрація Нацбанку, вони відмовилися від однойменної страхової компанії (СК). Покупцем СК "Арма" виступив фонд, назва якого не розголошується. Учасники ринку впевнені, що максимальна вартість компанії - 44 млн грн, однак вважають, що це технічна угода.
Як стало відомо Комерсант-Україна, власники проблемного банку "Арма" продали ЗАТ "Страхова компанія 'Арма'". Зміна власників страховика була затверджена на позачергових зборах акціонерів 7 вересня. "Ми змінювали статут у зв'язку зі зміною акціонерів. Тепер ми належимо українському інвестиційному фонду, - повідомила голова правління СК 'Арма' Ганна Пушкарьова. - Не можу назвати його, тому що так вирішили акціонери. Фонд володіє 70% акцій". За її словами, інвестор уперше увійшов до складу акціонерів. "Раніше компанією володіли фізособи - ті ж, що володіли банком 'Арма'. У зв'язку із ситуацією, яка виникла в банку, акціонери прийняли рішення продати страхову компанію", - сказала вона.
За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, на 13 квітня ТОВ "Фінпроект" володіло 33,28% акцій СК "Арма", фізичні особи - 30,01%. За даними Нацбанку на 1 липня, 99,72% банку "Арма" належало ТОВ "Алмазнянський ливарно-механічний завод". За даними Комерсант-Україна, СК контролює голова наглядової ради Євген Куранов.
Національний банк 17 квітня ввів у банк "Арма" тимчасову адміністрацію терміном на один рік і шестимісячний мораторій на задоволення вимог кредиторів - до 16 жовтня. Ще до завершення терміну мораторію банк "Арма", що займав на 1 липня 122-е місце за активами (468 млн грн) з 184-х банків, був проданий українським інвесторам. Банк був куплений групою компаній "Петрус" (ТМ "Златогор") і "Гама", що займається страховим, медійним і адвокатським бізнесом. У капітал банк повинен одержати від інвесторів 90 млн грн.
Зміна власника компанії не приведе до її ребрендингу. Ухвалено рішення залишити назву "Арма" за страховиком, оскільки саме він запатентував цей бренд: СК "Арма" працює на ринку 15 років, банк "Арма" - усього 6, а компанія "Арма-Лізинг" - 5 років. "Ми будемо піднімати питання про розрив договорів з банком і перейменування цих структур", - відзначила пані Пушкарьова. Акціонери поки не мають наміру продавати "Арма-Лізинг", уточнила вона.
СК "Арма" у рейтингу Insurance TOP за підсумками I півріччя зайняла 56-е місце з портфелем премій 22,26 млн грн (-26,87% до аналогічного періоду 2008 року). Директор страхового брокера "Дедал" Ібрагім Габідулін вартість такої компанії оцінює в один мультиплікатор від річних премій. За його словами, це максимальна ціна, яку може запропонувати інвестор за страховий актив, тоді як у докризовий час її вартість могла скласти два-чотири мультиплікатори. В 2008 році СК зібрала премій на 63 млн грн, з урахуванням падіння ринку в 2009 році вона оцінюється до 44 млн грн.
Габідулін не виключає, що контрольний пакет акцій був куплений за низькою ціною з метою продажу після завершення кризи. "Але в цьому випадку компанія повинна постійно мати потік платежів", - додав він. Віце-президент інвестиційно-банківського підрозділу ІК Dragon Capital Максим Нефьодов не виключає, що продаж міг бути технічною угодою: "Наприклад, власники володіли як фізособи, а могли передати на кіпрську структуру. Я не вірю, що зараз хтось буде платити за маленьку компанію реальні гроші. Цю угоду також могли провести для оптимізації оподатковування".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас