Долара по 8,16 поки не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долара по 8,16 поки не буде

Валюта
14950
Дешеві долари по 8,16 грн. (при ринковому курсі 8,50), які з боєм людям доводилося вибивати в банках минулого тижня, схоже, закінчилися, тільки-но встигнувши з'явитися. Керівник прес-служби Нацбанку Сергій Круглик повідомив "Сьогодні", що поки в НБУ аналізують, як викид на ринок дешевих доларів вплинув на курс гривні, і лише після аналізу приймуть рішення продовжувати інтервенції чи ні. Нагадаємо: Нацбанк продав банкам більше $250 млн по 8 гривень, щоб збити ажіотаж. Тому що, на думку керівництва НБУ, гривню валить населення, що активно скуповує "зелень" у заначки. Поки ці чверть мільярда баксів пішли в пісок (або чиїсь кишені): на цінниках обмінників курс 8,45-8,55 грн./$, причому попит на дорогий долар є.
Експерти вважають, що якщо інтервенції продовжаться, це ненадовго зміцнить гривню. "У серпні люди купили близько мільярда доларів, тому 250 млн на тиждень начебто повинні були наситити ринок. На жаль, думаю, що "людям з вулиці" продали через касу не більше 30-40% готівки, отриманої від НБУ, решта дісталася самим банківським клеркам, їх рідним і знайомим. Якщо НБУ буде щотижня викидати по $250 млн, це стабілізує ринок на рівні 8,45-8,50. Якщо ні - курс у вересні поповзе до 9 грн.", - прогнозує фінансовий аналітик Микола Івченко.
"Лише при $350-500 млн інтервенцій на тиждень можна обвалити долар до 8,20 грн., але й це ненадовго. В іншому випадку курс - 8,50 і вище. Прогнози залежать від Нацбанку, якщо інтервенцій не буде, то під кінець року можливо і 10 грн./$, - говорить аналітик Олександр Жолудь. - В України у вересні приблизно $1,1-1,2 млрд платежів за іноземними позиками "Нафтогазу", "Укрексімбанку", "Укравтодору", на які піде майже весь кредит, в 1,5 млрд від МВФ. Тому можливості НБУ дуже обмежені. Цілком імовірно, що аукціони готівки так і залишаться разовим невдалим експериментом". Порадував долар лише на міжбанку: він уступив гривні пару копійок.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас