НБУ вирішив провести 25 і 27 серпня валютні інтервенції під потреби готівкового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив провести 25 і 27 серпня валютні інтервенції під потреби готівкового ринку

Валюта
10849
Національний банк України (НБУ) вирішив провести валютні інтервенції 25 і 27 серпня для підтримки курсу на готівковому валютному ринку, говориться в листі НБУ №13-121/5620-15936, направленому банкам у вівторок.
"Оскільки дестабілізація стану валютного ринку відбувається через готівковий ринок, НБУ прийняв рішення про здійснення 25 і 27 серпня 2009 року цільових валютних інтервенцій із продажу безготівкової іноземної валюти за гривні для забезпечення здійснення суб'єктами ринку валютообмінних операцій", - говориться в документі.
Згідно з ним, куплена банками в Нацбанку безготівкова валюта повинна бути обмінена на готівкову валюту і продана населенню протягом п'яти днів через каси банків і мережу власних пунктів обміну іноземних валют (крім пунктів обміну, що працюють на підставі агентських договорів).
При цьому НБУ встановив обмеження на курс, за яким буде реалізовуватися готівкова валюта. "Курс продажу готівкової іноземної валюти за гривні не може перевищувати курс, за яким інвалюта була придбана в НБУ, більш ніж на 2%", - відзначається в листі.
НБУ повідомив банки, що 25 серпня він готовий продавати валюту за курсом 8,00 грн/$ і купувати по 7,89 грн/$. Таким чином, з урахуванням установленого обмеження курс продажу готівкової валюти повинен становити до 8,16 грн/$.
Банкам також забороняється здійснювати операції із продажу готівкової валюти одній особі в сумі, еквівалентній понад 8 тис. грн в один операційний день.
Невикористану за призначенням іноземну валюту в сумі, що перевищує $1 тис., банки зобов'язані будуть продати НБУ на шостий робочий день від дня проведення інтервенції.
"У випадку порушення банком зазначеного порядку продажу готівкової іноземної валюти для здійснення валютообмінних операцій Нацбанк не буде допускати такі банки до наступних валютних інтервенцій", - підкреслюється в листі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас