Мінфін вважає запропоновані покупцям ОВДП ставки завищеними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін вважає запропоновані покупцям ОВДП ставки завищеними

Казна та Політика
269
Ставки, пропоновані покупцями на первинних аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), є завищеними, вважає Міністерство фінансів України, підозрюючи учасників ринку в порушенні конкуренції.
"Процентні ставки, пропоновані учасниками аукціонів з розміщення ОВДП, не відповідають закономірностям нормального функціонування фінансового ринку з конкуренцією, близькою до чистої, є необґрунтовано завищеними", - говориться в повідомленні Мінфін у четвер.
На думку міністерства, високий рівень ліквідності на ринку і низький рівень ризику при вкладеннях в ОВДП, а також зниження прибутковості єврооблігацій України повинні були привести до зниження прибутковості і на внутрішньому ринку держоблігацій.
Однак, відзначається в повідомленні, на ринку склалася протилежна ситуація: якщо до 15 липня ставки попиту коливалися в межах від 18% річних до 23% річних, то "починаючи з 15 липня, з невідомих Мінфіну причин, учасники аукціонів різко підвищили пропоновані їм ставки, які досягли 30% річних".
Міністерство допускає, що різке підвищення процентних ставок було викликано позаплановим аукціоном, призначеним на 15 липня, розцінене на ринку як свідчення гострої нестачі коштів у бюджеті. У той же час Мінфін спростовує проблеми з виконанням бюджету, але не пояснює, навіщо він оголосив позаплановий аукціон.
"Надалі міністерство при проведенні аукціонів з розміщення державних цінних паперів має намір задовольняти заявки обсягом винятково не менше попередньо оголошеного обсягу розміщення і незалежно від рівня процентної ставки, однак не має наміру задовольняти заявки понад оголошений обсяг емісії, що містять неприйнятні для держави пропозиції за рівнем прибутковості", - підсумовує Мінфін свою позицію.
Як приклад застосування такого підходу він наводить останні аукціони, на яких було задоволено тільки 3 з 31 заявки з найнижчими ставками прибутковості: 23% річних по шестимісячних і 21-місячних облігаціях і 28% річних – по дев'ятимісячних облігаціях.
Ставки попиту по шестимісячних і 21-місячних облігаціях досягали 29% річних, по дев'ятимісячних – 30% річні. У результаті при попиті на шестимісячні ОВДП 443,17 млн грн обсяг їх продажу склав 8,94 млн грн, дев'ятимісячних – відповідно 353 млн грн і 8,34 млн грн і 21-місячних – 300 млн грн і 100 млн грн.
Як повідомлялося, на аукціонах 3 серпня Мінфін зміг продати лише дев'ятимісячні облігації із прибутковістю до 29% річних на суму 7,47 млн грн і 33-місячні ОВДП на 4,12 млн грн під 28% річних.
Держбюджет передбачає продаж ОВДП цього року на 26 млрд грн (без урахування випуску держоблігацій у рамках схем капіталізації державних та інших комерційних банків). З початку року Мінфін одержав від їх розміщення 10,15 млрд грн.
При цьому із середини травня міністерство змінило порядок проведення аукціонів і задекларувало їх як ринкові (продавець зобов'язується задовольняти заявки за найкращими ставками у межах оголошеної пропозиції).
Мінфін також оголосив графік розміщення ОВДП до кінця цього року, згідно з яким, він відмовився від планів розміщення довгострокових облігацій з погашенням більш ніж три роки. Відповідно до нового графіка, аукціони проходять щотижня по понеділках, і на кожному з них по черзі пропонуються до продажу облігації трьох випусків: зі строками погашення шість і дев'ять місяців і два роки або три і 12 місяців і три роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас