Росіяни позбуваються готівкових доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни позбуваються готівкових доларів

Валюта
18839
У червні 2009 р. сальдо операцій фізичних осіб з готівковою валютою четвертий місяць підряд залишалося негативним: росіяни позбуваються від готівкових доларів після осінньо-зимового ажіотажного скуповування. У червні попит на готівкову валюту виріс на 20% до $5,7 млрд, особливо на євро, сукупний попит на який збільшився на 23% і склав 2,3 млрд у доларовому вирахуванні, відзначається в огляді Центробанку. Росіяни в червні купили в обмінних пунктах валюти на $3,1 млрд: $1,9 млрд і євро на $1,2 млрд, а продали - на $115 млн менше ($1,86 млрд і євро на $1,15 млрд). Але за цей же час населення поклало на валютні рахунки в банках на $961 млн більше, ніж зняло, - $3,54 млрд проти $2,58 млрд.
У травні ситуація була іншою: продажі валюти перевищували купівлі майже на $1 млрд, а підсумковий приріст на рахунках склав лише $570 млн.
Рубль до долара в червні подешевшав на 1,79%, а до євро - на 0,7%. У травні рубль зміцнився на 1,39% до євро і на 6% до долара.
На думку аналітика "Трійки діалог" Антона Струченевського, продаж валюти пояснюється в тому числі надлишком її в банках, через що ставки за валютними вкладами останнім часом стали суттєво нижчими, ніж за рублевими. "Відповідно до зробленої ЦБ оцінки платіжного балансу за перше півріччя, в II кварталі обсяг готівкової валюти в країні знизився на $7 млрд, і громадяни продовжують знижувати запаси валюти, - відзначає Струченевський.
Струченевський вважає, що перевищення попиту над продажем валюти могло виникнути через сезон відпусток. З ним погоджується валютний дилер банку "Альба альянс" Артем Рощин. Він відзначає, що ажіотажу нема, ніхто в чергах не стоїть, курси в обмінниках близькі до біржових. "Сезон відпусток сприяє підвищенню попиту на валюту, але також багато у зв'язку із припиненням зміцнення рубля розподіляють ресурси по валютному кошику, що пояснює і підвищений попит на євро, - вважає радник голови правління банку “Відкриття” Василь Заблоцький. - Приріст валюти на рахунках визначається зрослою довірою до банків, а також тим, що багато з них увели мультивалютні рахунки, що дозволяють знизити курсові ризики". За даними ЦБ, у червні обсяг вкладів населення збільшився на 170 млрд руб. до 6,45 трлн руб. При цьому приріст валютних вкладів склав усього 1,4%, тоді як обсяг рублевих виріс на 3,4%.
Рощин допускає, що в липні попит на валюту може також вирости через страх нових потрясінь у російській економіці, що часто припадають на серпень. Населення усе краще розуміє, що на валютних спекуляціях не заробити, і переводить заощадження в рублі, не згодний з ним гендиректор КК "Юграфінанс" Сергій Ануфрієв.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас