НБУ ускладнив доступ банків до валютних інтервенцій регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ускладнив доступ банків до валютних інтервенцій регулятора

Казна та Політика
2612
Національний банк України (НБУ) з 28 липня буде продавати валюту лише тим банкам, які дотримуються встановлюваних центральним банком індикаторів валютного ринку і не порушують значень лімітів відкритої валютної позиції, повідомив НБУ в листі до банків (№13-117/4986-14183).
"НБУ, починаючи з 28 липня 2009 року, буде розглядати поточні розгорнуті заявки (на купівлю валюти – ред.) винятково від банків, які дотримуються індикаторів валютного ринку, які на щоденній основі доводять до відомості банків, за умови відсутності порушення банком… значень лімітів відкритої валютної позиції", - вказується в листі департаменту валютного регулювання НБУ, який підписаний головою Нацбанку Володимиром Стельмахом.
У листі уточнюється, що у випадку здійснення такого порушення, заявки на купівлю валюти будуть розглядатися по закінченню 30 календарних днів з дати приведення розміру загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції банку у відповідність із нормативними значеннями.
Нацбанк підкреслює, що в понеділок 27 липня регулятор відмовився від проведення на міжбанку інтервенції на підтримку гривні через поведінку кредитно-фінансових установ.
"Виявлено, що банки свідомо завищують попит на безготівкову іноземну валюту під час проведення Нацбанком валютних інтервенцій і при цьому практично не працюють на міжбанківському валютному ринку України з іншими банками", - відзначено в листі.
Як повідомлялося, НБУ заявляв про готовність продавати 27 липня валюту за курсом 7,67 грн/$1 і навіть розглядав можливість задоволення заявок банків на рівні 10-15%.
При цьому, за оцінками дилерів, курс гривні на міжбанку в понеділок знизився до 7,955 грн/$1 з 7,94 грн/$1 за підсумками торгів у п'ятницю, тоді як за даними НБУ середньозважений курс по угодах з доларом склав 27 липня 7,8266 грн/$1.
Ринковий курс гривні на міжбанку з початку року зміцнився на 1,2% - з 8,05 грн/$1. Для підтримки курсу національної валюти НБУ з початку року продав на міжбанку близько $6 млрд.
У вівторок 28 липня спреди на міжбанку розширилися і перебувають на рівні 7,88-8,00 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас