ЄС слід вжити заходів для вирішення проблеми східноєвропейських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС слід вжити заходів для вирішення проблеми східноєвропейських банків

456
"Банківська проблема" Східної Європи буде розглядатися інвесторами як один з основних факторів ризику доти, поки Європейський Союз не визначиться зі своєю роллю в регіоні, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на доповідь аналітиків Barclays Capital.
ЄС слід використовувати "більш прозорий підхід" до ризиків, пов'язаних з інвестиціями західноєвропейських банків у Східній Європі, говориться в документі, підготовленому економістами Barclays Крістіаном Келлером і Світланою Масловою.
"Доти "банківська проблема Європи, що розвивається" залишиться для інвесторів ключовим джерелом побоювань, пов'язаних з активами в єврозоні і Європі, що розвивається", - відзначається в доповіді аналітиків.
Під час саміту 1 березня голови країн ЄС відповіли відмовою на прохання держав Східної Європи надати їм фінансову підтримку.
Східна Європа вступає в 2009 році в рецесію на тлі ослаблення попиту на експорт і сировину. Економічний спад може привести до зниження рейтингів банків Австрії, Італії, Франції, Бельгії, Німеччини і Швеції, на частку яких припадає 84% банківських кредитів у Центральній і Східній Європі, заявило агентство Moody's Investors Service.
Під час кризи інвестори прийшли до двох основних висновків, стверджують аналітики Barclays. По-перше, їм необхідно відрізняти "дуже слабкі країни від просто слабких країн". По-друге, програми допомоги, здійснювані ЄС, Міжнародним валютним фондом і Європейським банком реконструкції та розвитку, дуже затягнуті і реалізуються пізніше, ніж це необхідно, говориться в доповіді.
Поки невідомо, чи запропонує Європейський центральний банк підтримку банківських систем за межами єврозони, або ж ЄС виділить кошти для банків, що ведуть діяльність у Східній Європі. Можливо, однак, що банкам доведеться справлятися із кризою власними силами, відзначають експерти.
Минулого тижня аналітики Erste Group Bank заявили, що дані про обсяги зовнішньої заборгованості Східної Європи можуть ввести в оману, оскільки включають кредити, надані і фінансовані місцевими підрозділами іноземних банків, що працюють на місцевих ринках.
Економісти Barclays проводять відмінність між "транскордонними кредитами", які надаються прямо фінансовими організаціями Західної Європи банкам за межами регіону, і "місцевими кредитами", тобто коштами, наданими домогосподарствам і компаніям у Східній Європі і "що покриваються в основному також за рахунок місцевих депозитів".
За даними Barclays, половина кредитів, виданих австрійськими банками і їх дочірніми підрозділами в Східній Європі, припадає на місцеві кредити. Для шведських банків цей показник досягає 63%, для італійських же він перевищує 80%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас