"Ъ" : Валютний ринок не витримав газової атаки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ" : Валютний ринок не витримав газової атаки

Валюта
7264
Неграмотні дії НАК "Нафтогаз України" на міжбанку в п'ятницю послабили гривню, яка зміцнювалася відносно долара і євро весь минулий тиждень, заявили в Нацбанку.
Розхитати ринок "Нафтогаз" зміг сумою $15 млн, купленою за 8,5 грн/$, що становить усього 5% від середньоденного обсягу міжбанку. Екстрений вихід на ринок "Нафтогаз" пояснив необхідністю виконання судового рішення і відмовою НБУ в продажі валюти. Банкіри сподіваються, що це був ситуативний стрибок, і очікують повернення котирувань долара на міжбанку до 7,8-8,1 грн/$.
Протягом минулого тижня долар на міжбанку подешевшав з 7,95/8,30 грн/$ у понеділок до 7,8/8,0 грн/$ у середу, повідомила система Ukrdealing.com. Готівковий долар втрачав за день по 5-10 коп., і в четвер його мінімальні значення в деяких банках зупинилися на рівні 7,95-8,05 грн/$. Але в п'ятницю відбувся неочікувано різкий стрибок курсу валюти - міжбанк відкрився з 7,8/8,0 грн/$, а до полудня курс рвонув до 7,94/8,23 грн/$. До закриття о 17.00 котирування склали 7,99/8,20 грн/$.
Зміцнення долара спровокувало і зростання курсу євро: з 9,99/10,28 грн/євро вранці до 10,18/10,49 грн/євро ввечері. Готівковий ринок миттєво відчув зміну тренда на міжбанку. Якщо з ранку долар у Києві можна було знайти за 8,05-8,20 грн/$, то після обіду мінімальні котирування становили 8,3-8,4 грн/$, а валюти майже не було в продажі. У вихідні банки продавали долар не дешевше 8,55-8,60 грн/$.
В ослабленні гривні НБУ звинуватив НАК "Нафтогаз України". "У п'ятницю усереднений курс на міжбанку був би меншим, ніж у четвер (7,8 грн/$), якби 'Нафтогаз' не вийшов на ринок з купівлею валюти за завищеним курсом. Він купив відносно невеликий обсяг - $15 млн, але неграмотною поведінкою зірвав ринок", - заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, "Нафтогаз" не звертався в НБУ із проханням про купівлю валюти, хоча з кінця 2008 року НБУ продає йому долари напряму. За даними виконавчого директора Нацбанку з економічних питань Ігоря Шумило, "Нафтогаз" купив $15 млн за курсом 8,5 грн/$. "Він вийшов і змінив той тренд, який був в останні дні", - сказав Шумило в ефірі телеканалу "Україна".
Гостру потребу у валюті перший заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко пояснив тим, що Лондонський міжнародний суд зобов'язав "Нафтогаз" не пізніше понеділка виплатити $30 млн. Суд тривав чотири роки, і "Нафтогаз" безуспішно намагався відтермінувати виплату суми. У випадку її несвоєчасної сплати штраф складе $40 млн. "Щоб придбати в НБУ валюту сьогодні, ми повинні були зробити заявку вчора (у четвер), але представники 'Нафтогазу' спробували пояснити ситуацію і зробити заявку сьогодні. Це не вдалося.
Тому ми вийшли на загальний ринок і змушені були купити валюту за курсом, який був", - розповів Діденко. У п'ятницю НБУ провів валютний аукціон із ціною відсікання 7,75 грн/$.
Звинувачення в розгойдуванні ринку "Нафтогаз" заперечує. "Ми купували недостатні обсяги валюти для того, щоб розхитати ринок. Обсяг купленої валюти - комерційна таємниця, але сума була невелика. Іншого рішення, як виходити на ринок, у нас не було, тому що попередні наші заявки Нацбанк не задовольнив. У п'ятницю ми купували валюту за ціною, що перевищує 8 грн, але значно менше, ніж 8,5 грн. Невідомо, чи вийде НАК на міжбанк у понеділок-вівторок, - повідомило джерело в НАК. - У п'ятницю Нацбанк проводив аукціон, і більшість великих гравців подали заявки на купівлю валюти, отже, вони не могли брати участь у торгах. Тому в п'ятницю на ринку торгували тільки спекулянти".
Банкіри згодні з тим, що дії "Нафтогазу" обвалили ринок, але сподіваються на його подальшу стабілізацію. "П'ятниця - це слабкий день на міжбанку, і ринок можна обвалити навіть таким обсягом. Захищати міжбанк - завдання Нацбанку, незрозуміло, чому він цього не захотів робити, - відзначив начальник казначейства одного з банків. - Після будь-якого різкого руху повинен минути період, щоб підтвердити тренд або знизити його.
У понеділок Нацбанк повинен виходити за курсом 8 грн/$, і долар може опуститися до 8,0-8,1 грн/$, готівковий ринок теж піде вниз". "Це ситуативна зміна через вихід 'Нафтогазу'. Він виставив не мінімальну ціну, а ту, за яку міг купити в будь-якому разі. Зараз на міжбанку немає ніяких обмежень для таких спекуляцій. У понеділок міжбанк буде на рівні 7,80-7,85 грн/$", - вважає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас