Бюджет тріщить по швах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет тріщить по швах

Казна та Політика
5145
Ще не закінчився перший місяць, а податкова знімає із себе відповідальність за виконання його дохідної частини. За словами першого заступника голови Державної податкової адміністрації Олександра Буханевича, особливо нереально зібрати в скарбницю 19 мільярдів гривень акцизного збору.
У зв'язку із цим податківці вимагають або зменшити планку збору на 3, 5 мільярди гривень, або ще збільшити ставки акцизного збору.
У податковій відзначають, що автори бюджету значно підняли планку з надходжень від акцизів у нинішньому році. У порівнянні з попередніми 12 місяцями податківці повинні зібрати в загальний фонд бюджету в 1,6 рази більше коштів. Сума надходжень у спеціальний фонд повинна зрости в 3,2 рази. Ризик недонадходжень акцизного збору в загальний фонд становить майже 1, 5 мільярди гривень, - стверджує заступник голови ДПАУ Олександр Буханевич. Спецфонд може недорахуватися близько 2 мільярдів.
Чого не врахували
Головна причина такої розбіжності в цифрах, як відзначають у фіскальному відомстві, - при формуванні бюджету не були враховані деякі зміни в оподатковуванні. Зокрема, податківці недорахуються близько 20 мільйонів гривень (за підрахунками фахівців Мінагрополітики) через зниження ставки акцизу на натуральне сухе вино з 25 до 1 копійки, а також звільнення від податку лікарських засобів, у яких 70% вартості припадає на спиртову складову.
У той же час на деякі товари акцизні ставки, навпаки, збільшилися. Так, з початку 2009 року податок на спирт і лікеро-горілчані напої виріс на 7%, акцизна ставка на пиво піднялася на 10%. Ставка на тютюнові вироби збільшилася в 1,5 рази. За даними податкового комітету Верховної Ради, ці заходи повинні збільшити надходження в бюджетний фонд на 5,5 мільярди гривень.
Однак у ДПАУ стверджують, що за надходженнями з зазначених статей може серйозно вдарити зниження виробництва алкогольної продукції в I кварталі 2009 року. У той же час виробники не підтверджують таку тенденцію. Дійсно, існує післяноворічний спад продажів орієнтовно до початку квітня, - коментує власник торговельної марки Хортиця Євген Черняк. - Але таке явище спостерігається щороку, і обсягів ніхто з виробників знижувати не збирається".
Ще одне джерело додаткових коштів - акцизний збір на дизпаливо. За словами Буханевича, торік він склав третину всіх надходжень у спецфонд бюджету. З початку року його ставка зросла в 1,8 рази, що, за приблизними розрахунками, може додати в держскарбницю 2,7 мільярда гривень. Однак, знову ж, на надходженнях може позначитися зниження споживання нафтопродуктів у країні і падіння їх вартості.
Який вихід
Податкова бачить вирішення проблеми з "дірою" у податкових надходженнях у внесенні змін до головного фінансового документу країни. Відомство вже направило відповідну пропозицію в Кабінет Міністрів. У той же час, відповідаючи на запитання Дела, прем'єр Юлія Тимошенко спростувала ймовірність того, що бюджет на 2009 рік може бути невиконаний. Я ще раз вам говорю: доходи бюджету будуть виконані і ніяких сумнівів у цьому немає. І все, що потрібно зробити, для того щоб бюджет був виконаний, уряд зробить. Країна буде жити стабільно і прогнозовано, - заявила прем'єр-міністр.
Голова податкового комітету Верховної Ради Сергій Терьохін додав: у ситуації, що склалася з акцизами, винна сама податкова.
Вона не зуміла за сім днів, відтоді, як були прийняті закони про підвищення акцизів і до прийняття бюджету, відкоригувати статтю своїх доходів, - впевнений депутат.
Ольга Джелебова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас