Експерти: На ринку вторинного житла Києва сьогодні укладаються переважно термінові угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: На ринку вторинного житла Києва сьогодні укладаються переважно термінові угоди

Нерухомість
4397
У Києві на ринку вторинного житла сьогодні укладаються угоди, що переважно носять терміновий характер, повідомив президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов.
"Сьогодні можна сказати, що вторинного ринку житла в Києві практично немає. Якщо зараз укладаються угоди, то вони термінові. При цьому ціни формуються в момент переговорів. Оцінювачі сьогодні опинилися в складній ситуації, що не має аналогів", - повідомив він.
З такою думкою згодний і провідний спеціаліст відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development (Київ) Сергій Костецький. При цьому він додає, що з 100% продавців порядку 90% зайняли вичікувальну позицію і тільки 10% готові, незважаючи на зниження цін, продавати своє житло.
При цьому О.Рубанов відзначив, що сьогодні поступка продавців при продажі житла доходить до 50% заявленої ними вартості. "Сьогодні виставляють квартиру на продаж за 100 одиниць, а реально продають за 50 одиниць", - відзначив він. Він також додав, що "реально за $40 тис. однокімнатна квартира не "хрущовка" була продана в грудні в Києві".
Відповідаючи на запитання агентства про кількість реальних угод на ринку вторинного житла в столиці, О.Рубанов сказав, що "централізованих узагальнених даних по Києву щодо кількості угод нема". За його даними, у грудні 2008 року було не більше 100 угод по Києву.
При цьому експерт не взявся оцінити кількість можливих угод на ринку житла в поточному місяці, додавши, що "якщо раніше січень був сплячим місяцем, то цього року він просто завмер".
На думку президента Союзу, пожвавлення на вторинному ринку житла можливо навесні цього року. "Ми очікуємо пожвавлення ринку навесні. Однак це залежить і від політичної, і від економічної складових. До весни будуть в основному вимушені угоди", - сказав він.
За його словами, угоди в сегменті елітного житла укладаються і будуть укладатися, тому що пропозиції подібного житла мало і тут особливий покупець. При цьому в сегменті бізнес-класу угод практично не буде, тоді як в економ-сегменті будуть тільки вимушені продажі.
Однак, на думку С.Костецького, пожвавлення ринку житла можливо не раніше середини 2010 року. "В 2010 році оживе спочатку вторинний ринок житла в столиці, а потім уже первинний", - додав він.
Крім того, С.Костецький повідомив, що сьогодні ті, хто не можуть за бажаною ціною продати свої квартири, виходять на ринок оренди житла, причому вони з легкістю йдуть на значне зниження вартості оренди.
За його даними, у цей час на ринку оренди житла в Києві більше 20 тис. пропозицій, тоді як кількість угод не перевищує 1 тис. на місяць.
При цьому С.Костецький прогнозує посилення конкуренції на ринку оренди столичного житла і збільшення розміру торгу.
У свою чергу, О.Рубанов відзначив, що в цей час більш половини ріелторських компаній Києва через кризу або "згорнули" свій бізнес або тимчасово його заморозили. За його словами, на початок 2008 року в Києві налічувалося порядку 1200-1300 ріелторських компаній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас