Податки потрібно платити на рік вперед — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податки потрібно платити на рік вперед

Казна та Політика
2708
Податкова адміністрація тисне на підприємців, намагаючись достроково вибити з них податки на 2009 рік
Деякі підприємці намагаються протистояти пресингу податкової. "Нашому підприємству також неодноразово пропонували платити податки авансом, лякали перевірками, але ми однаково відмовилися, - говорить генеральний директор фірми "Васт-Транс" (міжнародні автоперевезення) Валерій Черненко. - Це найбільша проблема нашого бізнесу".
Президент Асоціації орендарів і підприємців України Віктор Хмелевський підтверджує: останнім часом тиск на бізнесменів значно зріс. Пропорційно виросла і кількість звернень підприємців в асоціацію зі скаргами на фіскальні органи.
Чи потрібно сперечатися з інспекторами
Однак, констатує Хмелевський, далі таких заяв і спілкування "між собою" розгляд звичайно не доходить. "Ви ж розумієте, що ідеальних бухгалтерій на сьогоднішній день просто не існує, - говорить член парламентського комітету з питань податкової та митної політики (фракція Партії регіонів) Микола Круглов. - При бажанні можна причепитися до будь-якої дрібниці".
Підприємці наводять приклади, чим може обернутися ігнорування прохань податкової. "Торік наша компанія відмовилася віддячити податківцям за нарахування ПДВ, після цього нас чекало кілька перевірок. Зараз ми судимося з податковою. Але більше нам не пропонують робити ніяких авансових або інших "добровільних" платежів", - говорить Черненко.
У Державній податковій адміністрації (ДПА) підтверджують, що намагаються зібрати якнайбільше авансових платежів. "На цей метод орієнтуються голови декількох обласних податкових адміністрацій, - говорить директор Департаменту масово-роз'яснювальної роботи і звернень громадян Віктор Косарчук. - Ми завжди готові вислухати скарги платників податків, якщо такі є. Але останнім часом жодної скарги на те, що податківці змушують платити податки авансом, до нас не надходило".
Неофіційно в податковій пояснюють: обласні керівники змушені вишукувати всі можливі ресурси, тому що бояться залишитися без роботи внаслідок невиконання планів зі збору коштів.
Збори стануть планомірними
Тим часом, за словами керівника Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Оксани Продан, найближчим часом питання авансових платежів по податках буде підніматися на урядовому рівні.
"Цей аспект включений у число питань, які виносяться на обговорення Ради підприємців за рекомендацією Кабміну, - говорить вона. - Процедура є винятково добровільною, але ми будемо піднімати питання про планомірність дій податківців у питаннях роботи з малим і середнім бізнесом".
Президент аналітичного центру "Академія" Олександра Кужель відзначає: практика сплати податків авансом існувала і раніше. Перерахувавши гроші податкової заздалегідь, підприємець може уникнути знецінювання коштів у результаті інфляції. Однак у нинішньому році авансові платежі можуть обернутися додатковими проблемами для бізнесу.
"Практично весь бізнес зіткнувся із кризою неплатежів, проблемами з одержанням кредитів, компанії зазнають труднощів з оборотними коштами", - говорить Кужель.
Севгіль Мусаєва
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас