Долару напророкували чорні часи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долару напророкували чорні часи

Валюта
32183
Обмінний курс долара значно знизиться в 2009 році, прогнозують провідні економісти організації "Конференція ООН з торгівлі та розвитку" (UNCTAD).
Така тенденція очікує американську валюту, після того як восени нинішнього року вона різко почала рости в ціні. Тоді бізнес взявся переводити свій капітал у долари, щоб уберегти його від знецінювання.
За прогнозом UNCTAD, до падіння американської валюти приведе в першу чергу стрімке збільшення зовнішньої і внутрішньої державної заборгованості США. На даний момент вона становить 2,7 трильйони доларів, хоча ще наприкінці 2007 року не перевищувала 2,5 трильйони. Крім того, економісти очікують, що інвестори почнуть відмовлятися від "доларових" капіталовкладень.
"Те, що долар упаде, - це 100%, тому що зростання курсу повинно бути не технічним, пов'язаним не з панікою банків або ринків, а з економічними показниками. Тільки якщо ВВП бурхливо росте, тоді можна говорити про зростання валюти", - пояснює національний секретар Українського товариства фінансових аналітиків Віктор Тиркало.
Насамперед, за прогнозом UNCTAD, здешевлення американської валюти завдасть удару по країнах, що розвиваються, у яких левову частку золотовалютного резерву становить долар. У той же час, за словами заступника голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігоря Львова, центральні банки багатьох країн уже давно перестрахувалися і перевели свої активи в інші валюти. "У банкірів є принцип: не тримати все в одному кошику", - пояснює він.
За словами начальника відділу випуску фінансових інструментів Укрсоцбанку Еріка Наймана, падіння американської валюти приведе до різкого збільшення процентних ставок по держоблігаціях США. "Американці будуть змушені стримувати обвальне падіння долара і фінансувати його з держбюджету за рахунок підвищення процентних ставок, можливо, до 8% наприкінці наступного року", - говорить фінансист.
На Україні різке падіння долара, як вважають експерти, значно не відіб'ється. "Долар у світі слабшає відносно інших валют через те, що економіки тих країн стійкіші, стабільніші. Відносно гривні долар однаково залишиться сильною валютою, так само як і євро", - відзначає Львов.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас