Експерти прогнозують відсутність активності покупців на первинному ринку житла у Києві у найближчі 1-1,5 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують відсутність активності покупців на первинному ринку житла у Києві у найближчі 1-1,5 роки

Нерухомість
2209
За даними аналітичного відділу Будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест", "у листопаді вартість житла на первинному ринку Києва в гривневому еквіваленті збільшилася в середньому на 6,4%. Так вартість житла економ-класу збільшилася на 2%, бізнес-класу - на 7,6%, а вартість у преміум-сегменті збільшилася в середньому на 5,4%.
У той же час вартість первинного житла в доларовому еквіваленті знизилася на 9,1%: в економ-класі - зниження на 12,9%, у бізнес-класі - зниження на 8,4%, у преміум-класі - зниження на 9,9% (розрахунок вівся виходячи з офіційного курсу американського долара станом на 27 листопада - 100 USD = 674,18 UAH). Протягом листопада, відповідно до офіційного курсу, долар подорожчав на 16,5%.
Фахівці компанії відзначили, що "хоч угоди на первинному ринку відбуваються в гривні, але в листопаді в більш ніж 40% аналізованих квартир (близько 16% об'єктів) вартість була прив'язана до іноземної валюти у зв'язку з нестабільністю української грошової одиниці". В аналітичному звіті також говориться про те, що в листопаді були зняті із продажу 4 об'єкти економ-класу, а початі або відновлені продажі в 5 будинках цієї ж категорії житла.
На думку фахівців, "більшість компаній до лютого 2009 року не будуть офіційно переглядати вартість житла через те, що на ринку просто немає покупців". Разом з тим експерти відзначають, що "практично всі компанії на сьогоднішній день готові запропонувати реальним покупцям знижки в розмірі від 10 до 20% залежно від площі квартири, що їх цікавить".
За даними "Київ Житло-Інвест", до лютого 2009 року особливих цінових коливань на первинному ринку не передбачається. "Оператори ринку зараз всі зусилля направляють на пошук коштів для завершення будівництва своїх об'єктів", - вважають у компанії.
В "Київ Житло-Інвест" упевнені, що в найближчі 1-1,5 роки особливої активності покупців на первинному ринку житла чекати не доводиться. "Будь-які заяви про те, що в грудні або навесні майбутнього року на ринок прийдуть покупці, є ні чим іншим, як неефективною спробою видати бажане за дійсне", - вважає Володимир Германов, керівник відділу маркетингу і PR БІК "Київ Житло-Інвест".
"Говорити, що покупці вже от-от з'являться, можна скільки завгодно. Разом з тим найбільш важливим, що може зробити компанія-забудовник стосовно потенційних клієнтів, - це відкрито говорити, нехай і не дуже приємну, але все-таки правду: про те, які зусилля вживає компанія, щоб добудувати об'єкт та ін.
Невідомість тільки ускладнює загальну ситуацію і негативно позначається на інтересі інвесторів до первинного ринку житла", - відзначив фахівець компанії.
Нагадаємо, що з початку року середні цінові показники вартості житла на первинному ринку Києва в гривневому еквіваленті виглядають у такий спосіб: у період із січня по листопад вартість житла економ-класу збільшилася на 18,7%, вартість житла бізнес-класу збільшилася на 23,1%, а вартість житла категорії преміум зросла на 14,3%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас