Тимошенко обіцяє забудовникам гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко обіцяє забудовникам гроші

Казна та Політика
1403
Найближчим часом Міністерство фінансів разом з Нацбанком розгляне можливість надання будівельним компаніям відстрочки по кредитних виплатах банкам на період дії антикризових заходів. Фінансисти пропозицію сприймають скептично.
"Це буде розмова НБУ з банками і Мінфіном. Будуть розглядатися питання перенесення строків погашення кредитів. Або перекредитування тих, хто має кредити і не може їх погасити, але має високий рівень готовності об'єктів", - заявив учора міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда.
За його словами, у держбюджеті на 2009 р. уряд хоче виділити зі стабілізаційного фонду кошти на держпідтримку окремих категорій громадян для будівництва доступного житла в обсязі 30% його вартості. Виділити кошти на іпотечне кредитування населення на пільгових умовах. А також за рахунок цих грошей здешевити кредити для підприємств будівельної галузі, які впливають на збільшення рівня зайнятості населення. Однак не уточнив, про яку суму може йти мова. Крім того, Василь Куйбіда повідомив, що уряд розглядає питання про можливу участь держави в добудовуванні об'єктів з готовністю більше 70%.
"Потрібно, щоб держава допомогла добудувати ті об'єкти, 40% яких побудовані або через кредити, або через участь на паях", - вважає голова ради директорів Української будівельної асоціації (УБА), голова ради директорів девелоперської компанії "XXI Століття" Лев Парцхаладзе. Він стверджує, що забудовники пропонують створити спеціальні умови для покупки населенням квартир вартістю до $100-150 тис. А також хочуть тимчасовий мораторій на підвищення ставок кредитів для населення і тимчасовий мораторій на вилучення квартир, що виступають заставою по кредитах.
"Кабмін адекватно не оцінює будівельну галузь. Щоб відстрочити виплати по кредитах необхідно десь взяти ресурси. Значить Нацбанк повинен влити гроші, яких потрібні мільярди", - розповів радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. За його словами, кредитів забудовникам було видано порядку $30-40 млрд. "Виходить, потрібно влити хоча б $10 млрд. А якщо врахувати, що частина кредитів була вкладена в земельні ділянки, то щоб добудувати, потрібно ще стільки ж грошей", - додав пан Охрименко. Він скептично ставиться і до можливості добудовування будинків за держкошти. "У Москві, де так роблять, - дуже великий бюджет міста. У Києві таких грошей немає. Зараз потрібно грамотно законсервувати такі будівництва. За моїми прогнозами, навесні 2009 р. почнуться скупки незавершених об'єктів і самих будівельних компаній, які не могли добудувати", - прогнозує Олександр Охрименко.
"Я думаю, що скупки ділянок і недобудів почнуться вже після нового року. Тому що, навіть консервуючи будівництво, необхідно платити по кредитах", - коментує ситуацію директор КУА "Фінком Есет Менеджмент" Павло Ружицький. Він вважає, що необхідно, щоб НБУ дозволив банкам не формувати резервний фонд коштів на суму проблемних кредитів. "Мало того, що банки повинні видати кредит, так вони повинні ще на рахунку НБУ зберігати таку ж суму коштів як резерв. Тому банки і перестали кредитувати забудовників як потенційних проблемних позичальників. Особливо житло", - додав Ружицький.
"Банки структури комерційні, які працюють заради прибутку. І навряд чи будуть на прохання будь-якого керівництва країни працювати собі в збиток. Навіть якщо Кабмін або Рада виділять якісь кошти, то яким чином їх будуть розподіляти? Придумають якісь критерії, а щоб їм відповідати, забудовникові доведеться віддавати якусь частину цих грошей тому, хто буде кошти роздавати. А тут уже навряд чи мова йде про здешевлення", - розповів на правах анонімності топ-менеджер великої фінустанови.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас