Європейські індекси впали у середу вперше за 7 сесій на тлі слабкої корпоративної звітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали у середу вперше за 7 сесій на тлі слабкої корпоративної звітності

Фондовий ринок
81
Європейські фондові індекси впали на 1,6-2,3% за підсумками торгів у середу вперше за сім торговельних сесій на тлі корпоративної звітності, яка розчаровує і яка переважила позитивний вплив на ринок перемоги кандидата від демократичної партії США Барака Обами на президентських виборах, повідомляє агентство Bloomberg.
"Ми як і раніше бачимо погіршення прогнозів прибутку, - відзначає стратег Deutsche Bank AG у Лондоні Берндт Меєр. - Прогнозовані аналітиками прибутки занадто завищені. Четвертий квартал буде набагато більш слабким".
Фінансові показники 924 компаній Західної Європи, що опублікували звітність за підсумками третього кварталу з 7 жовтня, знизилися в середньому на 4,9%.
Вартість акцій ArcelorMittal впала за підсумками торгів на 15%. Чистий прибуток найбільшого світового сталевиробника в третьому кварталі склав $3,82 млрд, не виправдавши прогноз експертів на рівні $5,72 млрд. Компанія також оголосила про намір скоротити виробництва в умовах зниження цін на її продукцію.
Папери BNP Paribas подешевшали на 1,5%. Французький банк скоротив прибуток у минулому кварталі на 56%, резерви на можливі втрати з позик збільшилися в чотири рази. Чистий прибуток BNP Paribas склав 901 млн євро, тоді як аналітики прогнозували цей показник у середньому на рівні 1,38 млрд євро.
Ціна акцій Carlsberg опустилася на 5,3% після того, як пивоварна компанія знизила прогноз прибутку на поточний рік. Її чистий прибуток у третьому кварталі склав 1,22 млрд крон ($210 млн), що також виявилося гірше прогнозів аналітиків.
Негативний вплив на європейський фондовий ринок робить також американська статистика. Так, індекс ділової активності в сфері послуг США (ISM Non-Manufacturing) у жовтні впав до 44,4 пункти в порівнянні з 50,2 пункти місяцем раніше. Експерти очікували зниження показника до 47 пунктів.
Крім того, дослідницька організація ADP Employer опублікувала дані, згідно з якими американська економіка в жовтні втратила 157 тис. робочих місць. Офіційні дані міністерства праці США з безробіття будуть опубліковані 7 листопада.
"Закінчення виборів у США дещо скорочує невизначеність, однак ми бачимо низку даних, які розчаровують і які нагадують нам, що шлях економіки не буде легким", - говорить інвестиційний директор Eden Financial у Лондоні Лоуренс Пітерман.
У четвер відбудуться засідання Європейського центрального банку (ЄЦБ) і Банку Англії, на яких, як очікується, будуть ухвалені рішення про скорочення процентних ставок. Згідно з прогнозом експертів, ЄЦБ зменшить ставку на 0,5 процентного пункту - до 3,25% річних, Банк Англії - на таку ж величину, до 4% річних.
Кредитні ринки як і раніше залишаються напруженими, незважаючи на зниження процентних ставок. Так, Libor з кредитів у доларах терміном на три місяці опустилася в середу до 2,51%, ще 10 жовтня вона становила 4,82%. Ставка як і раніше вище ставки Федеральної резервної системи (ФРС) США на 151 базисний пункт, тоді як у попередні п'ять років вона перевищувала цей показник у середньому на 22 базисних пункту.
Уряди країн світу надали фінансовим компаніям допомогу в розмірі близько $3 трлн, центробанки в усьому світі скорочують процентні ставки і вливають кошти на ринки, однак всі ці заходи не призвели до збільшення активності на ринку міжбанківських кредитів.
"Той факт, що ставки на ринку МБК знижуються, ще не свідчить про збільшення активності інвесторів", - відзначає управляючий директор SVM Asset Management Колін Маклін.
16 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів в середу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас