Газпром знизить ціни на газ для Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром знизить ціни на газ для Європи

Енергетика
1543
Газпром у першому кварталі 2009 року буде продавати газ у Європу приблизно по 350-400 доларів за тисячу кубометрів.
Російський газовий концерн Газпром у першому кварталі 2009 року буде продавати газ у Європу приблизно по 350-400 доларів за тисячу кубометрів. З такою заявою виступив заступник гендиректора Газпром експорту Сергій Челпанов. Зараз для європейських споживачів російський газ коштує 460-520 доларів за тисячу кубометрів.
Зниження цін на газ пов'язане з падінням вартості нафти на світовому ринку. Раніше голова Газпрому Олексій Міллер пояснював, що якщо нафта буде коштувати 250 доларів за барель, газ для європейців подорожчає до тисячі доларів за тисячу кубометрів. Протягом останнього тижня нафта на світових ринках коштувала 60-70 доларів за тисячу кубометрів.
Сергій Челпанов також заявив, що від продажу газу в Європу Газпром в 2008 році одержить близько 75-77 мільярдів доларів, а від експорту взагалі - сто мільярдів доларів. Для порівняння, капіталізація Газпрому на біржі РТС становить 115 мільярдів доларів.
Газпром є найбільшою російською компанією. Він має виняткові права на експорт газу з Росії - незалежні виробники користуються газотранспортною системою, якою управляє саме Газпром.
Нагадаємо, учора, 30 жовтня, голова наглядової ради НБУ Петро Порошенко заявив, що імпортний газ для України в 2009 році буде коштувати в районі $230-250 за одну тисячу кубометрів.
Раніше повідомлялося, що рада директорів ВАТ Газпром доручила правлінню вжити необхідних заходів із врегулювання заборгованості за поставлений в Україну природний газ.
Як повідомлялося, НАК Нафтогаз України і російський Газпром домовилися про перехід на прямі відносини в постачаннях природного газу на територію України.
Нагадаємо, що відповідно до договору НАК Нафтогаз України погасить перед Газпромом всі борги, у тому числі борг перед RUE.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас