Стельмах: Україні необхідна принципова згода МВФ на надання кредиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах: Україні необхідна принципова згода МВФ на надання кредиту

1329
Україна зацікавлена в одержанні принципової згоди Міжнародного валютного фонду (МВФ) на надання кредиту у випадку виникнення відповідної необхідності, вважає голова Національного банку України (НБУ) Володимир Стельмах.
"Кредит потрібний. Можливо, навіть не важлива сума, а важливе оголошення про те, що вони будуть готові вступити (у кредитні відносини з Україною - ред.) у випадку настання в нас надзвичайної ситуації", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.
За словами голови НБУ, потенційна можливість надання позики необхідна Україні до поновлення фізичного експорту української хімічної та металургійної продукції на світові ринки.
"Питання ціни і суми можуть з'ясовуватися тоді, коли конкретно буде потрібна (фінансова підтримка - ред.). Зараз треба просто позначити, що у випадку нашої термінової потреби ми можемо звернутися та оперативно одержати (позику - ред.). Повинно бути страхове оголошення", - підкреслив В.Стельмах.
Він також повідомив, що НБУ має намір продовжити підтримку гривні своїми інтервенціями, і відзначив, що з початку жовтня Нацбанк продав на міжбанківському валютному ринку близько $1 млрд.
"Близько мільярда (продали в жовтні - ІФ). Сьогодні також буде проходити інтервенція", - сказав він.
При цьому зміну курсу інтервенцій голова НБУ пов'язав, зокрема, зі зміною ситуації навколо платіжного балансу країни: доступ до кредитних ресурсів на зовнішньому ринку залишається обмеженим на тлі зменшення валютних надходжень від експорту.
"Поки він (платіжний баланс - ред.) позитивний у цілому. Але тих темпів, що очікувалися в четвертому кварталі, уже нема", - сказав В.Стельмах.
Голова НБУ відзначив, що значення курсу, за яким Нацбанк продає валюту на міжбанківському ринку, надалі буде змінюватися.
"Курс інтервенцій буде змінюватися. Усе більше і більше ми йдемо до режиму повністю змінного курсу. Це означає, що, може бути, якщо він (режим - ред.) дійсно затвердиться, то (курс інтервенцій Нацбанку буде встановлюватися - ред.) по фіксингу нашого ринку з урахуванням інтервенцій Нацбанку", - сказав В.Стельмах.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас