Чорний день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорний день

15965
Світова фінансова криза досягла українських просторів, змусивши місцеві компанії замислитись про економію коштів. Першими від нього постраждали працівники фінансової та будівельної сфери, підприємства яких почали масово звільняти персонал, знижувати заробітну плату та скорочувати соціальні пакети. В результаті лише за один місяць кількість шукачів у столичних агенціях з працевлаштування зросла у два рази.
У найближчому майбутньому до перерахованих вище галузей можуть приєднатися працюючі в сегменті non-food рітейлори, а також промислові підприємства. Найбільш ж міцні позиції залишилися в менеджерів з продажів у сегменті FMCG і криз-менеджерів, число вакансій для яких продовжує рости.
Потрапили під скорочення
Традиційно наприкінці літа - початку осені активність на ринку праці зростає. За словами керівника порталу з працевлаштування JOB компанії "Укрнет" Олександра Слипченка, зазвичай це пов'язано із завершенням відпускного періоду і початком нового ділового сезону. "У багатьох компаніях керівники, які повернулися з відпусток, ухвалюють рішення щодо розширення бізнесу. Природно, що нові робочі місця частково заповнюють співробітники інших компаній, в яких також виникає необхідність пошуку роботи", - пояснив він.
Нинішньої ж осені спостерігається прямо протилежна ситуація. Як розповіла директор рекрутингової компанії "Форсаж" Олена Грищук, зараз на київському ринку праці повний штиль.
"Частина компаній заморозили свої бюджети на розвиток і не мають потреби в нових кадрах", - констатує вона. Інші взагалі мріють лише про те, щоб тільки залишитися на плаву, тому почали скорочувати персонал. На цілій низці столичних підприємств було звільнено від 40 до 60% співробітників.
Одними з перших свій штатний розклад почали переглядати інвестиційні компанії. За словами керівника Dragon Capital Дмитра Тарабакіна, вони були змушені звільнити близько 10% співробітників. Генеральний директор Concorde Capital Ігор Мазепа стверджує, що дві третини їх конкурентів взагалі закрилося, тобто звільнено було увесь персонал.
"В результаті дуже багато фахівців цієї галузі не можуть знайти роботу", - говорить він. Схожа ситуація спостерігається і в банківській сфері. Як сказав президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, деякі фінансові установи зайнялися переглядом власної структури і відмовляються від найменш дохідних підрозділів.
"Приміром, якщо нове відділення не виправдує надій керівництва банку, його закривають", - ремствує Сугоняко. Деякі фінустанови вже звільнили сотні фахівців. Трійку найбільш підданих кризі галузей замикає будівництво. За словами Олени Грищук, багато забудовників і девелоперів, наприклад Mirax Group або XXI Століття, заморозили роботи на своїх об'єктах і почали масово звільняти працівників. Щоправда, директор "Геліоса" Вікторія Погорєла відзначає, що деякі компанії поки обмежилися лише скороченням кількості департаментів. "Приміром, у зв'язку з відсутністю попиту стали поєднувати відділи продажів, а планово-економічні взагалі ліквідували", - пояснює вона.
Значно слабкіше позначилася фінансова криза на київських рітейлорах. За інформацією "ДС", продуктові мережі просто сповільнили темпи відкриття нових супермаркетів, відмовившись, відповідно, від наймання нових фахівців. А от у сегменті non-food, як стверджує засновник мережі "Нова Лінія" Олег Шандар, відбулося незначне скорочення.
У ресторанному бізнесі про звільнення навіть не думають. Генеральний директор компанії "Ресторанний консалтинг" (підбор персоналу для київських закладів громадського харчування) Ольга Насонова відзначає, що число заявок на пошук працівників скоротилося у два рази. "Це пов’язано з тим, що зараз запускається мало нових закладів. В основному ми займаємося пошуком співробітників у вже діючі ресторани та кав’ярні", - повідомила вона.
Криза торкнулася не всіх
За ствердженням рекрутерів, скорочення персоналу позначилося в першу чергу на пересічних співробітниках. Приміром, за даними порталу JOB, цієї осені кількість вакансій для секретарів зменшилася на 27,9%, а для програмістів - на 20,5%.
"Багато компаній відмовляються від наймання додаткових фахівців і переклали все навантаження на наявний персонал", - говорить Грищук. Це підтверджує й Дмитро Тарабакин, який відзначив, що Dragon Capital в основному звільнила другорядних співробітників: секретарів, PR-менеджерів, консультантів, зберігши при цьому ключових працівників.
До числа потерпілих від скорочення потрапили практично всі будівельні спеціальності - від різноробів до операторів висотних кранів, інженерів і виконробів, а також нижчий персонал банків: фахівці з видачі кредитів, оператори, касири. Незатребуваними стали й послуги менеджерів з підбору персоналу, реклами, зв'язків з громадськістю та закупівель, а також бухгалтерів та економістів.
Справедливості заради варто відзначити, що ця ситуація торкнулася далеко не всіх. Директор рекрутингового агентства Rect-ruting Partner Group Оксана Раздорожна говорить, що криза практично не позначилася на менеджерах з продажів у сегменті FMCG. Солідарний з нею й Олександр Сліпченко, за інформацією якого якщо в липні на порталі з працевлаштування було розміщено 4,7 тис. вакансій для таких фахівців, то в серпні - 6,2 тис., а у вересні - 7,3 тис.
"Їх праця приносить прямий прибуток. Без них практично неможлива робота жодної компанії", - пояснив він. Вікторія Погорєла додає, що не торкнулася криза й керівників. "Багато власників компаній поки не ризикують звільняти найбільш дефіцитний персонал, на пошук якого раніше йшло майже півроку. Більш того, зараз у багатьох офісах відкриті вакансії криз-менеджерів", - підкреслила вона.
Роботодавці одержали вибір
У київських рекрутингових агенціях зізнаються, що масові звільнення співробітників почасти зіграли їм на руку: велика кількість здобувачів дозволяє задовольняти будь-які побажання роботодавців у найкоротший термін. Приміром, Олена Грищук стверджує, що якщо на початку року менеджера проекту в девелоперську компанію на зарплату в $6 тис. доводилося шукати кілька місяців, то сьогодні знайти такого фахівця можна за лічені дні, причому він готовий працювати лише за $3 тис. на місяць.
"Жорсткість конкуренції на ринку персоналу змусила здобувачів стримати апетити й тверезо оцінити свої знання та вміння", - підкреслює вона.
Ігор Мазепа додає, що зараз компанія може вести переговори про працевлаштування з фахівцями, які раніше були для неї попросту недоступні. Аналогічної думки дотримується і Олег Шандар. Він впевнений, що частина звільнених співробітників будуть замінені на більш професійні. Про підвищення вимог з боку роботодавців говорить і Оксана Раздорожна, за словами якої найвищі шанси на працевлаштування мають лише здобувачі з досвідом роботи не менш трьох років у віці від 26 до 35 років.
Багато роботодавців, які ще влітку прив'язували заробітну плату до курсу долара, стали встановлювати фіксовані ставки в гривні, а ті, хто планував підвищення платні, відмовилися від цієї витівки.
"Масового падіння зарплат поки не спостерігається, однак багато фінансових установ відмовилися від виплати різних премій", - розповідає Раздорожна. Втім, за неофіційною інформацією, якщо раніше інженер з будівництва міг претендувати на $1 тис. на місяць, то сьогодні праця такого фахівця оцінюється в $700- 800, а доходи виконробів впали з $2 тис. до $1,5 тис. на місяць. А от у деяких інвестиційних компаніях ставки співробітників зменшилися в 5-10 разів, що, на думку роботодавців, повинне змусити їх активніше працювати за відсотки від угод.
"Багато хто скоротив витрати на соціальні пакети, відмовивши співробітникам у престижних медичних страховках, дорогих службових автомобілях, абонементах у тренажерні зали та ін.", - повідомив менеджер однієї з київських компаній, який побажав зберегти інкогніто.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас