"Нафтогаз" зміцнив долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" зміцнив долар

Кредит&Депозит
4166
Учора на міжбанківському валютному ринку курс продажу долара підскочив до 4,75 грн/$, тоді як в останні дні він перебував на рівні 4,62-4,64 грн/$. Як з'ясував Комерсант-Україна, високий попит на американську валюту спровокували покупки НАК "Нафтогаз України".
До 10 вересня компанія повинна закупити $1,5 млрд для оплати імпортного газу. Банкіри вважають, що інтервенції НАК можуть на наступному тижні підвищити міжбанківський і готівковий курси гривні аж до офіційного - 4,85 грн/$, і очікують подальшу девальвацію національної валюти.
Інформаційно-дилінгова система UkrDealing.com повідомила, що вчора торги американською валютою на українському міжбанківському ринку відкрилися цінами закриття торгів у середу - 4,63-4,69 грн/$. Але вже до 11.00 курс покупки підскочив до 4,63-4,75 грн/$. До обіду спред звузився до 4,665-4,687 грн/$, а до закриття сесії впав до 4,625-4,66 грн/$.
Банкіри говорять, що основні угоди відбувалися за найвищу ціну за останні кілька місяців - 4,65-4,68 грн/$, а ліквідність ринку залишалася низькою (ставки овернайт у гривні досягли 15-16%). "Курс росте вже кілька днів, тому що є перевищення попиту на валюту над пропозицією через вихід на ринок великого гравця", - сказав директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.
Скарбник одного з банків повідомив, що покупки, обсяги яких перевищують звичайні, робила НАК "Нафтогаз України". "Незрозуміло, наскільки плановими є такі закупівлі, але якщо вони будуть тривати, то невідомо, куди піде ринок, - журився він. - Схоже, інтервенції 'Нафтогазу' у четвер були невеликими, тому міжбанк трохи відкотився".
Джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго підтвердило, що останні кілька днів "Нафтогаз" проводить закупівлю великих обсягів валюти. За його словами, до 10 вересня компанія повинна придбати $1,1 млрд для розрахунків за імпортований природний газ, закачаний у сховища. Крім того, до цього ж часу НАК повинна погасити $400 млн боргу. При цьому джерело повідомило, що звичайно компанія купує на міжбанку $800-900 млн протягом усього місяця, що було непомітним через приплив валюти від експортерів.
Експерти говорять, що дворазове підвищення попиту на валюту з боку такого великого гравця, як "Нафтогаз", здатне привести до короткострокової девальвації гривні на ринку. По п'ятницях обсяги торгів досить невеликі, тому в "Нафтогазу" залишається шість-сім робочих днів (1 вересня не можна буде закривати спотові угоди), коли він зможе закуповувати валюту, але в перші дні місяця експортного виторгу в країну традиційно надходить мало. "З огляду на те, що звичайний обсяг торгів міжбанку - $300-400 млн, з таким перевищенням попиту курс може злетіти дуже високо, - вважає начальник управління казначейства Індустріалбанку Олександр Фомін. - Він може досягти офіційного курсу Нацбанку - 4,85 грн/$". Скарбники розраховують на те, що курс зможе підтримати регулятор. "Ми будемо триматися в рамках курсового коридору, затвердженого радою Нацбанку, - пообіцяв перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. - Крім того, 10 вересня ми проведемо аукціон і підтримаємо ліквідність банків". Курсовий коридор становить 4,85 грн/$ плюс-мінус 4%.
Проте скарбники впевнені, що регулятор не стане робити уливань долара на ринок, з огляду на недавню заяву президента Віктора Ющенка про те, що золотовалютні резерви НБУ повинні забезпечити не три, а шість місяців імпортних надходжень. "Виходить, будемо підвищувати резерви і купувати валюту", - сказав Анатолій Шаповалов. Крім попиту НБУ скарбники говорять про сезонний попит на валюту з боку населення. "Я не думаю, що будуть різкі стрибки, але восени курс піде вгору, хоча й не досягне верхньої межі валютного коридору", - упевнений директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-банку В'ячеслав Молодкін. "Після інтервенцій великих гравців буде спокійніше, але однаково збережеться тенденція до зростання і зараз буде підвищуватися готівковий курс", - говорить Фелікс Інденбаум.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас