Інфляція б'є навіть по москвичах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція б'є навіть по москвичах

Казна та Політика
530
Мінекономрозвитку оприлюднило сенсаційну інформацію, здатну похитнути устояні в більшості росіян уявлення про постійне зростання добробуту жителів столиці, пише “Незалежна газета”. В останньому моніторингу соціально-економічного розвитку країни стверджується, що цього року реальні грошові доходи населення в Москві, Костромській області, Камчатському і Хабаровськом краях і на Чукотці виявилися нижчими, ніж у минулому.
“У січні-квітні 2008 року реальні грошові доходи населення в порівнянні із січнем-квітнем 2007 року скоротилися в Костромській області, Камчатському та Хабаровськом краях, Чукотському автономному окрузі й у Москві”, - відзначається в останній доповіді Мінекономрозвитку. В оприлюдненому місяць тому попередньому моніторингу, що ще не враховував дані за квітень, склад регіонів з населенням, що убожіє, був трохи іншим. За підсумками січня-березня реальні грошові доходи населення виявилися меншими від торішніх у Москві, Костромській і Волгоградській областях, а також у Хакасії і на Чукотці. Відзначимо, Москва є у сумному списку регіонів в обох звітах, і це спростовує уявлення про те, що столиця постійно багатіє швидше від решти Росії. Провиною всьому випереджальні темпи інфляції.
“Високі темпи інфляції знецінюють грошові доходи населення. При цьому поточна статистика далеко не у всіх регіонах фіксує випереджальну інфляцію зростання доходів і зарплат. Однак за підсумками року Росстат, швидше за все, скорегує дані так, щоб доходи виявилися вищими від зростання цін”, - говорить директор регіональної програми Незалежного інституту соціальної політики Наталя Зубаревич.
Тим часом учора Мінекономрозвитку оцінило інфляцію першого півріччя в 8,7-8,9%, що ставить хрест на офіційних планах уряду і Центробанку втримати зростання цін за підсумками року на рівні 10,5%. Новий прогноз макропоказників на 2008 рік Мінекономрозвитку внесе в уряд у липні - у ньому швидше за все підвищить і прогноз щодо інфляції.
“Падіння реальних доходів населення в найдорожчих регіонах Росії - у Москві або на Чукотці - пояснюється тим, що збільшення цін тут може випереджати номінальне зростання доходів і зарплат, - вважає директор департаменту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв. - Реальні доходи падають через те, що номінальні доходи не встигають за інфляцією”.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас