Франція очолила Євросоюз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція очолила Євросоюз

Казна та Політика
133
Франція прийняла від Словенії естафету головування в Європейському союзі (ЄС). У такому ранзі Париж пробуде до кінця 2008 р., передає Associated Press.
У телевізійному інтерв'ю з нагоди цієї події французький президент Ніколя Саркозі заявив, що основними пріоритетами його країни найближчі півроку стане боротьба з нелегальною імміграцією, екологічні ініціативи і заборона негативних ефектів від високих цін на нафту.
Головування в ЄС ускладнюється для Франції світовою фінансовою кризою, яка уповільнила темпи економічного зростання в Європі, а рекордні ціни на нафту штовхають інфляцію до десятирічного піку. "Європейська ідея опиниться в небезпеці, якщо ми не зуміємо належним чином захистити європейців", - підсумував Саркозі.
Брюссель же чекає від Парижа конструктивних кроків з "порятунку" Лісабонської угоди, яку було поставлено під загрозу нещодавнім референдумом в Ірландії.
Саркозі був одним з найбільш активних прихильників нової базової угоди ЄС, покликаної замінити конституцію (затвердження якої було заблоковане на референдумах у Франції і Нідерландах), і ірландське "ні" завдало серйозного удару по особистих зусиллях французького лідера.
На референдумі, що пройшов 13 червня в Ірландії проти Лісабонської угоди виступили 53,4% тих, хто голосував. За даними соціологів, основними супротивниками угоди є сільські жителі і жителі міських робочих кварталів. Референдум показав, що більшість населення Ірландії не підтримують реформу виконавських органів ЄС.
Тим часом, голосування "проти" хоч би в одній країні автоматично накладає вето на виконання угоди у всьому Євросоюзі. Додамо, що Ірландія - єдина країна, яка проводила референдум з питання Лісабонської угоди (такі вимоги ірландської конституції). У решті держав затвердження проходить на рівні парламенту. На сьогоднішній день угоду ратифікували 18 країн Євросоюзу.
Лісабонську угоду припускає введення посади президента ЄС, який обиратиметься на 2,5 роки. Крім того, документ передбачає реформу виконавського органу ЄС - Єврокомісії, в яку буде введений наділений широкими повноваженнями єврокомісар із зовнішньої політики. Він звітуватиме перед лідерами ЄС. Сама ж ЄК буде до 2014 р. скорочена по складу з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Склад ЄС обиратиметься строком на 5 років.
Також передбачається розширення повноважень Європарламенту, який, згідно з текстом угоди, отримує більше впливу на законодавчі ініціативи, особливо в галузі юстиції і внутрішніх справ. У той же час кількість європарламентарів скоротиться - з 785 до 751 депутата.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас