"Мертвих" акціонерів стане менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Мертвих" акціонерів стане менше

Фондовий ринок
566
Державна комісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) розробила законопроект, що передбачає можливість ліквідації акціонерних товариств (АТ), які протягом двох і більше років не ведуть господарської діяльності. Як повідомив "Делу" член ДКЦПФР Сергій Бирюк, проект закону №2260 "Про державну реєстрацію..." пройшов Кабмін і профільний комітет Верховної Ради та, імовірно, буде прийнятий уже на наступній сесії.
Закладений в основу закону механізм ліквідації акціонерних товариств, що не працюють, наступний: Держкомісія на основі низки критеріїв визначає АТ, які протягом тривалого часу не ведуть господарської діяльності, після чого ДКЦПФР ініціює судовий розгляд, і вже суд буде виносити рішення про позбавлення АТ статусу юридичної особи. Основні критерії, на які Держкомісія буде звертати увагу, вирішуючи, чи працює АТ, чи ні: сплата податків, подача фінансової звітності, оголошення зборів акціонерів і т.д.
За словами Сергія Бирюка, стимулом для написання цього законопроекту став той факт, що в Україні число акціонерних товариств, які не ведуть ніякої діяльності, перевищує 15 тисяч. Така кількість "мертвих" АТ привела до того, що частка "сміттєвих" цінних паперів надзвичайно велика.
Ця обставина створює додаткові ризики для інвесторів, тому що багато із цих акцій обертаються на ринку. "Далеко не всі інвестори, купуючи акції, перевіряють компанію до п'ятого коліна, тому можливий варіант, коли їм підсунуть папери "мертвих" підприємств, а коли вони довідаються, що купили повітря, звертатися їм буде нікуди, тому що в цього АТ, крім акцій, взагалі нічого нема", - говорить Бирюк. Втім, деякі юристи вважають, що даний закон у першу чергу направлений на посилення позицій держави в корпоративних конфліктах із приватними структурами. "Позбавлення статусу юридичної особи через непроведення зборів акціонерів - це неконституційно. Все це відбувається в рамках боротьби за "Укрнафту", де державі належить понад 50%, але вона не може змінити менеджмент, тому що не збираються збори акціонерів", - вважає партнер юрфірми "Ільяшов і партнери" Роман Марченко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас