Судова тяганина за "Дніпроенерго" може початись знову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судова тяганина за "Дніпроенерго" може початись знову

Фондовий ринок
250
Корпорація ДПЕК Ріната Ахметова продовжила судову суперечку із групою "Приват" Ігоря Коломойського за право контролювати енергетичну компанію "Дніпроенерго".
У п'ятницю Вищий госпсуд скасував рішення апеляційної інстанції, що визнала рішення зборів акціонерів "Дніпроенерго" незаконними. Це дозволить переглянути постанову Верховного суду, що виніс рішення на користь групи "Приват".
На думку юристів, якщо дії ДПЕК приведуть до бажаного результату, їх механізм може бути використаний при розгляді аналогічних суперечок.
Суперечка між групою "Приват" і корпорацією "Донбаська паливно-енергетична компанія" (ДПЕК) за одну з найбільших енергетичних компаній України - "Дніпроенерго" - почалася в серпні 2007 року. Тоді під час санації підприємства компанія "Інвестиційне товариство", заснована кредиторами "Дніпроенерго" - "Павлоградвугіллям" і шахтою "Комсомолець Донбасу" (входять у ДПЕК), - одержала акції додемісії "Дніпроенерго" на суму 51 млн грн. При цьому інвестори санації погасили заборгованість компанії в розмірі 928,7 млн грн і зобов'язалися інвестувати в її модернізацію більше 1 млрд грн. Але результати емісії заперечила компанія "ІК 'Бізнес-Інвест'", якій належить 257 акцій підприємства (0,00655%). 9 квітня цього року Верховний суд скасував рішення зборів акціонерів "Дніпроенерго".
"Дніпроенерго" володіє трьома ТЕС сумарною встановленою потужністю 8,185 Гвт. Виторг в 2007 році - 3,8 млрд грн, чистий прибуток - 121,938 млн грн. За даними ДКЦПФР, на 8 квітня 50%+1 акцією володіла НАК "Енергетична компанія України", 46% - ДПЕК, рештою - міноритарні акціонери.
У п'ятницю Вищий господарський суд скасував рішення Апеляційного госпсуду Запорізької області, що 21 грудня 2007 року визнав рішення зборів акціонерів "Дніпроенерго" незаконними. Тепер справа повинна бути направлена на новий розгляд.
За словами виконавчого директора "Дніпроенерго" Дмитра Тевельова, підставою для рішення суду стало те, що "Павлоградвугілля" і шахта "Комсомолець Донбасу" не були притягнуті до розгляду справи в суді. "Тепер ці компанії одержали можливість брати участь у розгляді справи як треті особи", - пояснив він.
Представник "ІК 'Бізнес-Інвест'" Олександр Винниченко повідомив, що компанія вже направила касацію у Верховний суд. На його думку, "Павлоградвугілля" і шахта "Комсомолець Донбасу" не можуть брати участь у цій суперечці, оскільки на момент проведення зборів акціонерів "Дніпроенерго" не були його акціонерами. Але Дмитро Тевельов нагадує, що саме "Павлоградвугілля" і шахта "Комсомолець Донбасу" погасили майже 1 млрд грн кредиторської заборгованості підприємства.
Партнер юрфірми Astapov Lawyers Ігор Черезов називає рішення суду обґрунтованим: якщо при розгляді судової справи не були притягнуті особи, чиї інтереси порушені, згідно ст. 111-19 Господарсько-процесуального кодексу це є підставою для направлення справи на новий розгляд. "Інвестори санації скористалися ст. 29 Конституції, що надає право на юридичний захист і звернення до суду будь-якій особі", - погоджується юрист фірми "Песков і партнери" Геннадій Песков. А керуючий партнер юрфірми "Астерс" Олексій Дідковський допускає, що, якщо механізм дій ДПЕК виправдає себе, це може стати основою для використання його при розгляді інших суперечок.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас