Джинси святкують своє 135-ліття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джинси святкують своє 135-ліття

204
Найбільш культовий одяг XX століття - джинси - святкують сьогодні свій черговий день народження. 20 травня 1873 року єврейський емігрант із Баварії Леві Страусс випустив у продаж першу партію блакитних джинсів з мідними заклепками на кишенях.
Перші джинси Страусс створив в 1853 році як робочий одяг для гірників і золотошукачів, заснувавши майстерню з пошиття штанів у Сан-Франциско, Каліфорнія. Вони нагадували комбінезон і були скроєні з коричневої тканини, призначеної для наметів і тентів.
Брезентова тканина для цих штанів відправлялася з Італійського порту Генуя, і на тюках ставили штамп місця відправлення "Genes". Одержувачі-американці читали штамп на свій манер - "Джинс". Так і закріпилася в мові звична вже для всіх назва.
Цікава й історія виникнення назви тканини денім. Коли в Страусса закінчилися запаси наметового брезенту, він закупив щільну синю саржу в місті Нім у Франції. Звідси й пішло denim (de Nimes, тобто, з Німа).
Однак виявилася одна проблема: під вагою самородків, добутих золотошукачами, через якийсь час рвалися кишені. В 1870 році вихід зі становища знайшов компаньйон засновника фірми - кравець із Невади Якоб Девіс, що придумав зміцнювати кишені джинсів заклепками для кріплення кінської збруї. Оригінальна ідея настільки сподобалася публіці, що Девіс запропонував використовувати заклепки на всіх джинсах, що виготовляються ними. Міцні, комфортні і практичні штани швидко полюбилися лісорубам, фермерам і ковбоям.
В XX столітті джинси стали не просто одягом, а, скоріше, символом. Вільнодумство, анархія, протест - от що означали ці сині штани з парусинової тканини. "Ти прийшла до мене на хаус у модних джинсах "Леві Страусс", - так звучали рядки модного в 80-і роки вірша в Радянському Союзі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас