Ізраїль сподівається стати світовим фінансовим центром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїль сподівається стати світовим фінансовим центром

Казна та Політика
193
В Ізраїлі зріють амбіційні ідеї зробити країну якщо і не найбільшим у світі фінансовим центром, то одним зі світових центрів фінансових послуг.
Про це, як повідомляє газета Financial Times, мріють не тільки бізнесмени на кшталт Таля Кейнана, що лише чотири роки тому заснував у Тель-Авіві хеджевий фонд KCPS, що виріс на сьогоднішній день до однієї з найбільших фірм у цьому місті, але й банкіри, трейдери і багато фондових менеджерів. Більше того, оптимістичні настрої дійшли і до уряду в Єрусалимі.
Як стверджує видання, уряд держави, де ринок капіталу вже досить лібералізований завдяки реформам 2003 року, ставить тепер більш амбіційну мету: повторити успіх, якого Ізраїль досяг у сфері високих технологій, і зробити країну міжнародним фінансовим центром.
За розпорядженням ізраїльського уряду був створений спеціальний комітет, покликаний забезпечити реалізацію цієї мети. У комітет увійшли члени уряду, представники освіти і фінансової галузі, а очолив його генеральний директор міністерства фінансів Ізраїлю Яром Арьяв. “Я не думаю, що ми можемо стати чимсь на зразок Сінгапуру, Ірландії або Швейцарії, і ми повинні розробити власну модель, але кінцева мета - це створення ринку капіталу та становлення фінансовим центром”, - сказав він. Свої рекомендації, за даними Financial Times, комітет повинен представити в серпні поточного року.
При цьому газета відзначає, що Ізраїль міг почати ставати новим фінансовим центром ще кілька років тому, але подвійна система оподатковування іноземних інвесторів, неможливість, за ізраїльськими законами, виплати заохочувальних премій та орієнтація пенсійних фондів на особливі, не призначені для торгівлі урядові облігації стали серйозною перешкодою на цьому шляху.
І хоча аналітики і представники фінансової сфери в Ізраїлі визнають, що режими регулювання ринку та податків у країні усе ще сильно відстає від стандартів США і Великобританії, але вони вже не є нездоланною перешкодою. “Є речі, які ми можемо поліпшити”, - сказав Таль Кейнан.
Яром Арьяв визнав, що Ізраїль - не єдина країна, що бажає позиціювати себе як фінансовий ринок. Він також допустив, що він може не досягти у фінансовій сфері таких же висот і вершин у галузі високих технологій, на які він піднявся завдяки дослідженням і розробкам в оборонній промисловості. Але він заявив, що ізраїльська освіта створює надійну базу для реалізації поставлених цілей, і ізраїльські університети випускають “безліч талантів у таких сферах, як математика, статистика і фінанси”.
При цьому й Арьяв, і Кейнан відзначили, що в Ізраїлі ніколи не було нестачі в професіоналах у фінансовій галузі, але донедавна їх можна було зустріти де завгодно у світі, тільки не в Ізраїлі. А останнім часом картина змінюється, і в Тель-Авів повертаються люди, що колись працювали в таких великих компаніях, як Deutsche Bank (DB) і JPMorgan (JPM). Усе більше банкірів, трейдерів і фондових менеджерів повертаються в Ізраїль. Почасти - з сімейних причин, але також і тому, що вперше вони можуть знайти собі великомасштабну роботу і вдома.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас