Народ позбавляють права голосу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Народ позбавляють права голосу

Казна та Політика
334
Учора секретаріат президента оприлюднив план проведення конституційної реформи, відповідно до якого зміни в Конституцію будуть затверджуватися в парламенті. Тим часом у Партії регіонів (ПР) не вірять, що президент відмовився від ідеї прийняття основного закону на референдумі. У ПР відзначають, що не підтримають президентський проект, що зводить до нуля ймовірність його прийняття нинішнім скликанням Ради.
Можливий порядок проведення конституційної реформи оприлюднила вчора на брифінгу в секретаріаті президента (СП) заступник голови СП Марина Ставнійчук. За її словами, 23 квітня Національна конституційна рада (НКР) при президенті затвердить проект концепції змін у Конституцію. У другій-третій декадах травня, після одержання висновків Венеціанської комісії, ця концепція повинна бути затверджена остаточно, після чого буде оформлений і поданий у парламент законопроект про внесення змін у Конституцію.
Заступник голови СП висловила побажання, щоб у червні-липні Верховна рада розглянула цей законопроект у першому читанні. "Таким чином, Конституційному суду на літо буде дана робота (проект змін після прийняття в першому читанні повинен пройти експертизу КС). А на наступній сесії можна буде розглядати зміни в Конституцію в другому читанні", - сказала вона.
Заява пані Ставнійчук свідчить про зміну політики президента щодо проведення конституційної реформи. Раніше Віктор Ющенко виступав за затвердження Конституції на всеукраїнському референдумі, тобто в обхід процедури, передбаченої чинною редакцією основного закону. Представники СП пояснювали, що це можливо, оскільки мова йде не про внесення "змін" у чинну Конституцію, а про її "нову редакцію". Примітно, що спікер парламенту Арсеній Яценюк учора пообіцяв, що реформа буде проведена з дотриманням установленої процедури. "Прийняття Конституції за межами парламенту не буде легітимним. Тому будь-які страхи про те, що вона буде прийнята шляхом референдуму, опитування або ще бог знає чого не мають під собою підстав", - заявив він.
Слід зазначити, що процедура затвердження змін у Конституцію вважалася найбільш конфліктним питанням проведення конституційної реформи. Зокрема, Партія регіонів, що вийшла зі складу НКР, аргументувала своє рішення незгодою з позицією глави держави. Втім, учорашня заява пані Ставнійчук не розв'язала конфлікт - ПР не має наміру відновлювати участь у роботі НКР. "Я не думаю, що Марина Ставнійчук може переглянути поточну позицію президента. А від Віктора Ющенка я не чув заяв про те, що він відмовляється від ідеї прийняття Конституції на референдумі", - заявив народний депутат Олександр Лавринович (ПР).
Лавринович відзначив, що його фракція не підтримає проект, розроблений НКР, навіть якщо президент внесе його в Раду. "Центром реформування Конституції повинен стати парламент, і для цього в парламенті повинна бути створена спеціальна комісія", - підкреслив він. Категоричність ПР у цьому питанні унеможливлює прийняття в Раді проекту конституційної реформи, розробленого НКР. Існуючий механізм внесення змін у Конституцію передбачає, що в другому читанні даний законопроект повинен бути підтриманий не менше ніж 300 депутатами. Без підтримки Партії регіонів таку кількість голосів у Раді VI скликання зібрати неможливо.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас