Тимошенко згадала про "Дніпроенерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко згадала про "Дніпроенерго"

Казна та Політика
215
Уряд Юлії Тимошенко готується забрати контроль над "Дніпроенерго" у Ріната Ахметова та повернути компанію в держвласність.
На найближчому засіданні Кабінету Міністрів може бути скасоване розпорядження, яким уряд Віктора Януковича дозволив компанії "ДПЕК" Ріната Ахметова взяти під свій контроль "Дніпроенерго". Тоді представникові держави (НАК "Енергетична компанія України". - ред.) Кабмін дозволив голосувати на зборах акціонерів енергокомпанії за затвердження додаткової емісії акцій.
Як повідомив радник Юлії Тимошенко з енергетичних питань народний депутат Олександр Гудима, скасування цього розпорядження - питання вирішене. "Баритися в цьому питанні не можна, тут іде змагання часу та грошей", - вважає він.
"Такі рішення будуть прийматися відразу ж після призначення нового глави Фонду держмайна. Адже компанія "Дніпроенерго" до проведення додемісії перебувала на стадії банкрутства, і тому при поверненні її в держвласність Кабміну необхідно погоджувати дії із ФДМ", - пояснює Олександр Гудима.
У Фонді держмайна до призначення нового керівництва коментувати ситуацію відмовляються.
Рішучість Юлії Тимошенко повернути державі "Дніпроенерго" підтвердив нам і народний депутат від БЮТ Валерій Писаренко. "Збирається інформація, визначаються органи, які будуть оскаржувати ті чи інші порушення. У тому числі нам необхідний контроль над ФДМ, крім того, ми шукаємо більш тісної взаємодії з Генеральною прокуратурою", - підкреслив Писаренко.
Директор Інституту приватизації Олександр Рябченко сумнівається, що такі дії уряду приведуть до повернення акцій "Дніпроенерго" у держвласність. "Саме по собі скасування розпорядження Кабміну щодо додемісії "Дніпроенерго" не несе правових наслідків. Тому це рішення - або демонстрація позиції, або підготовка до подальших позовів", - говорить Рябченко.
За його словами, незаконність додемісії може визнати тільки суд. "Якщо її проводили грамотно, то скасувати її в судовому порядку буде дуже складно", - вважає експерт. За його словами, у судовій практиці немає прецедентів скасування додемісії, законність якої опротестовував уряд.
Представники БЮТ також не впевнені в успіху. "У Юлії Тимошенко є рішучість повернути це підприємство державі, і ця постанова однозначно буде скасована. Але чи приведе це до швидких рішень судових інстанцій, я не можу сказати. Тут є проблеми", - говорить Гудима.
На можливість повернення "Дніпроенерго" у держвласність великий вплив мають і політичні домовленості. "З огляду на те, що Рінат Ахметов зараз у добрих стосунках із президентом і главою секретаріату Віктором Балогою, президентська команда нехай непривселюдно, але не буде підтримувати цей крок. А Юлія Тимошенко без Віктора Ющенка однаково нічого не зможе зробити", - говорить високопоставлене джерело "Делу" у Кабміні.
Нагадаємо, що Рінат Ахметов уже використав подібну схему додемісії в 2003 році при одержанні контролю над "Азовмашем". "Але коли в 2005 році до влади прийшла та ж команда, що й зараз, по цьому підприємству навіть не піднімалося питання. Ахметов не був головною фігурою, проти кого воювала Юля Тимошенко", - нагадує джерело.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас