Нова фінансова піраміда - кредитна! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова фінансова піраміда - кредитна!

Кредит&Депозит
6964
В Україну "зайшла" чеська фінансова компанія CFU Service, що збирається видавати кредити по системі багаторівневого маркетингу (MLM). Чехи пропонують ставки на рівні 6-12% річних у гривнях і згодні приймати заявки на одержання кредиту за допомогою SMS.
Відповідно до інформації, отриманої на сайті компанії CFU Service, ця структура вже працює в ряді східноєвропейських країн - Чехії, Польщі й Угорщині. Сама компанія про свою роботу мовчить не гірше партизана.
Одне вдалося з'ясувати точно: специфіка роботи чеських кредиторів полягає в тому, що компанія не відкриває своїх представництв у тих країнах, де виходить на ринок. У неї є лише один офіс у Чехії, через який і приймаються рішення про видачу кредитів. У всіх інших країнах кредитор працює за принципом MLM (багаторівневого маркетингу), тобто через побудову мережі фінансових консультантів. Саме вони повинні знаходити потенційних позичальників.
Заробіток таких консультантів залежить від двох складових: по-перше, від кількості виданих позик, по-друге, від числа залучених "у мережу" людей. Тобто консультант отримує відсоток від прибутку, зароблений на громадянах, яких він привів. :) Кожний кредит, виданий позичальнику, притягнутому "твоєю" структурою, дає її творцю 25 балів, а його особиста винагорода складає 50 дол.
Якщо сформована консультантом мережа заробила від 70 до 100 балів, бали оцінюються по 1,5 дол., якщо 210-420 балів - по 4 дол. У такий спосіб можна й не продавати продукт, але якщо сформовано велику мережу консультантів, прибутки можна отримувати досить непогані (згадаємо горезвісний Гербалайф).
Що пропонують?
Презентуючи свої продукти в Україні, представники CFU Service заявили, що до початку 2008 року вони планують видавати лише споживчі кредити на суму не більше 38 500 грн. Умови - 12% річних у гривнях при терміні кредитування до шести років. Для споживчих позик це рекордно низький відсоток. Адже зараз номінальні ставки по таких позиках у банків складають 20-36% річних у гривнях.
Втім, всі не так просто. Прийти й отримати кредит відразу неможливо. Розгляд заявки на одержання позики відбувається тільки в чеському офісі компанії. Сама заявка здійснюється шляхом відправлення SMS у Чехію (да-да, SMS з мобільного телефону :)) на спеціальний номер. У такому повідомленні вказується ідентифікаційний номер позичальника, його ім'я, прізвище, мобільний телефон і сума кредиту.
Відповідь повинен прийти у вигляді SMS протягом трьох днів. Якщо він позитивний, потрібно піти в банк і внести на рахунок компанії-посередника комісію за видачу кредиту в розмірі 1800 грн. (поза залежністю від розміру позики) і відправити SMS з номером платіжки про сплату комісії.
Добре якщо мова йде про кредит у розмірі максимальної суми - 38 500 грн, тоді комісія не так відчутна. Але якщо займ не перевищує 5-7 тис. грн, що характерно для споживчих кредитів, то комісія міцно вдарить позичальника по кишені. Після цього одержати гроші на руки можна нібито протягом трьох місяців, тоді як у банку або кредитному союзі - протягом півгодини (при наявності всіх документів). На момент підписання номера до друку жоден кредит за такою схемою отриманий ще не був - але компанія 22 вересня вже провела голосну публічну презентацію. Ключове питання у всьому цьому - з ким безпосередньо укладається кредитний договір і через кого видаються гроші?
Як пояснили фінансові консультанти компанії, такі договори будуть підписуватися безпосередньо із чеським кредитором - CFU Service. Зараз уже відправлені перші заявки (вірніше, SMS-ки :)) по кредитах, і посередники очікують надсилання бланків цих договорів поштою.
"Через тиждень ми отримаємо бланки. Поки кредитних договорів ніхто в очі не бачив", - розповів нам посередник Олександр.
А як же щодо ліцензії Держфінпослуг на видачу кредитів населенню? За нею, як повідомили в Комісії, ніхто не звертався. "Ми знаємо про роботу цієї організації, але, документи на ліцензування вони не подавали", - розповіли нам у Держфінпослуг. Все це насторожує. Адже позичальник не просто отримує кредит у неліцензованій компанії. Він ще й укладає агентський договір з посередником, тобто отримує право втягувати в подібну систему нових позичальників.
Тепер ми - одна команда
Такий агентський договір підписується з українською компанією ТОВ "Оптима Плюс" (яка є сполучною ланкою між CFU Service і фінансовими консультантами). Відповідно до угоди, позичальник буде надавати компанії послуги "по сприянню висновку флекс-договорів з третіми особами". Під флекс-договорами (слов-те яке!) розуміється договір про надання "інформаційно-консультаційних послуг із приводу одержання клієнтами кредитів від осіб, які мають право їх видавати відповідно до законодавства України". Іншими словами, обвинуватити компанію-посередника в тім, що вона сама видає кредити без ліцензії регулятора, практично неможливо.
Самим значним у договорі є розділ про те, як і за що компанія буде штрафувати своїх фінансових консультантів. :( Наприклад, тільки за розголошення так званої конфіденційної інформації покладений штраф в 1000 грн. Якщо ж агент не повідомить у триденний строк про те, що підписав договір з новим клієнтом, і не перерахує гроші на рахунок компанії, його чекає штраф у розмірі 150 грн за кожний такий випадок.
Але саме неприємне те, що у випадку, якщо залучений у систему позичальник вирішить розірвати договір, всі витрати ляжуть на плечі консультанта, що його привів. Йому доведеться платити компанії штраф у розмірі подвійної дисконтної ставки НБУ (16% річних). Наводять на смуток і традиційні для MLM побори. Для доступу в мережу CFU Service і одержання персонального номера фінансового консультанта або радника потрібно буде заплатити 50 дол. Після цього кандидат отримує папку з реєстраційними матеріалами й відвідує семінар, що проводить компанія (за участь у семінарі теж доводиться сплачувати 50 дол.). Кожен, хто хоче розширити свою мережу, повинен викласти по 200 грн за кожну папку для нового радника (на першому семінарі 22 вересня на наших очах люди купували такі папки на суми більше 10 000 грн.
Система працює бездоганно - зробивши перший внесок за реєстрацію, людина вже не може зупинитися й не платити - і за семінар, і за купу "матеріалів для роботи", - у надії надалі повернути вкладені гроші.
Якщо перекласти на мову грошей кількість консультантів, що ввійшли в цю мережу (за чутками - уже 15 000 чоловік), і середній заробіток компанії на кожному з них (близько 500 грн.), те виходять непогані суми для успішного початку бізнесу в Україні з "нуля". Помітимо: це все ще ДО початку самого процесу кредитування, що при відсутності ліцензії може й не початися.
У наступному році чехи обіцяють почати видавати кредити під заставу практично на будь-яку суму на строк до шести років під 6-9% річних у гривнях. Не менш казкові й умови іпотеки, що обіцяється в майбутньому - 5% річних на термін до 30 років при нульовому початковому внеску. Але от чи дійде справа до іпотеки? Адже фінансовий стан позичальників практично не перевіряється - з них потрібен мінімум документів, а рішення про видачу позики взагалі приймається дистанційно. Ще один нюанс - кредити цілком можуть "видавати" і в обхід чехів: при відсутності ліцензії, несумлінні посередники цілком здатні спробувати зробити це за рахунок грошей, зібраних на семінарах, і більших комісійних. Тоді все це сильно стане нагадувати фінансову піраміду, що може звалитися в один момент, залишивши кандидатів на одержання дешевих кредитів ні із чим.
Директор департаменту по нагляду за фінансовими компаніями Держфінпослуг Катерина Отченаш:
- Ні CFU Service, ні "Оптима Плюс" до нас за ліцензіями на видачу кредитів не зверталися. Схема видачі кредитів по системі MLM у принципі перебуває поза правовим полем України. Тим більше якщо кредити буде видавати чеська компанія без створення своєї компанії в Україні. Може бути, на Заході таке й можливо, але в нас зовсім інше законодавство. І потім мені не зрозуміло, звідки така структура буде брати гроші на настільки дешеві кредити?
Виходячи з тої інформації, який ми володіємо, все це нагадує спробу заробити на семінарах, вступних внесках, продажі матеріалів і іншому. Не виключено, що це фінансова піраміда, і люди, що сплатили внески й комісії, будуть довго чекати обіцяних кредитів.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас