НБУ заборонив видачу готівки бізнесу за переказом без попереднього зарахування на рахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив видачу готівки бізнесу за переказом без попереднього зарахування на рахунок

Фінтех і Картки
275
НБУ заборонив видачу готівки бізнесу за переказом без попереднього зарахування на рахунок
НБУ заборонив видачу готівки бізнесу за переказом без попереднього зарахування на рахунок
Національний банк України оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні.
Про це повідомляє пресслужба регулятора.
«Для підвищення прозорості платіжних операцій та запобігання проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх ймовірного використання з протиправною метою, встановлено певні обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку», — сказано в повідомленні.

Що змінюється

Надавачі платіжних послуг зобов’язані в обов’язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб’єктів господарювання.
Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб’єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі).

Читайте також: Обмеження банківських переказів від НБУ: рішення ухвалено

Водночас для громадян таких обмежень не встановлено. Громадяни можуть як і раніше обирати зручний для них вид переказу та розрахунку з суб’єктами господарювання за послуги чи товари — готівкою чи безготівково.
Надавачі платіжних послуг протягом шести місяців із дня набрання чинності постановою № 101 мають здійснити перегляд та актуалізацію своїх внутрішніх документів з метою їх приведення у відповідність до оновлених вимог регулятора.

Крім того, цією постановою Національний банк врегулював питання:

  • відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг;
  • вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження Національному банку та зменшення термінів їх проведення.
Нагадаємо, Національний банк України також оновив порядок ведення касових операцій у національній валюті. Зміни стосуються підприємств.
Крім того, Національний банк спростував інформацію про те, що банки почали штрафувати своїх клієнтів за порушення фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20%.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас