Китай припинив фінансування спільного з росією великого вугільного проєкту через санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай припинив фінансування спільного з росією великого вугільного проєкту через санкції

Енергетика
168
російсько-китайський проєкт з освоєння найбільшого в Забайкаллі Зашуланського вугільного родовища залишився без фінансування через обмеження Китаєм транскордонних платежів із росією.
Про це повідомляє The Moscow Times із посиланням на гендиректора холдингу «Ен+ Груп» Володимира Колмогорова.
Розвитком названого проєкту займається компанія «Разрезуголь» — спільне підприємство «Ен+» та китайської China Energy Investment Corporation (CHN Energy), створене на паритетній основі.
На Східному економічному форумі, який зараз проходить в російському Владивостоку, Колмогоров визнав припинення фінансування з китайської сторони, назвавши це «сьогоднішніми проблемами…, пов’язаними з фінансуванням та обмеженнями щодо використання фінансових ресурсів».
За його словами, ці «обмеження» обумовлюються санкціями проти росії. Через це китайські партнери побоюються, що питання не буде вирішено швидко.
«Розрізвугілля» отримало ліцензію на Зашуланське родовище у 2014 році. Китайські партнери в особі Shenhua Group (тепер China Energy) називали проєкт, промислові запаси якого оцінювалися в 742 млн т, «важливим кроком у реалізації «дорожньої карти китайсько-російської співпраці у вугільній сфері».
Як повідомлялося, ситуація з російськими платежами до Китаю різко змінилася у грудні 2023 року, коли президент США Джо Байден підписав указ про вторинні санкції, у тому числі проти іноземних банків, за допомогу з угодами підсанкційним особам та з постачанням російському ВПК. Після цього великі китайські банки перестали приймати платежі із росії, зокрема у юанях. У липні стало відомо, що фінансові організації Китаю негласно ділять юань на «чистий» і «брудний», тобто той, що має відношення до росії. З останнім китайські банки вважають за краще не працювати.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас