Голова НБУ попередив про ризики зменшення фінансової допомоги Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ попередив про ризики зменшення фінансової допомоги Україні

Валюта
1978
Голова НБУ попередив про ризики зменшення фінансової допомоги Україні
Голова НБУ попередив про ризики зменшення фінансової допомоги Україні
Україна отримала запевнення від країн Заходу щодо фінансової підтримки у 2024 році. Але невизначеність зростає, і її потрібно враховувати.
Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє пресслужбу НБУ.
«Щодо ризиків наступного року, то багато уваги до гарантій отримання міжнародної допомоги», — сказав він на зустрічі з представниками австрійських та німецьких компаній в Україні.
Пишний нагадав, що частково реалізувався ризик ритмічності надходження зовнішнього фінансування.
«Проте запевнення, які ми отримали від партнерів разом з успішним проходженням Україною другого перегляду програми МВФ, дають підстави розраховувати на підтримку донорської коаліції у 2024 році», — сказав він.
Водночас, як зазначив голова НБУ, «правда також і в тому, що невизначеність зростає, з нею зростають і ризики і нам потрібно зробити висновки з цієї турбулентності і врахувати в подальшій роботі».

Довідка Finance.ua:

  • раніше голова НБУ заявив, що у грудні реалізувалися ризики ритмічності надходжень допомоги України. «Ритмічність — так, можливо, підважена зараз, але ми не готові стверджувати, що підважена достатність, що підважені очікування щодо обсягів фінансової допомоги», — зазначив Пишний;
  • водночас НБУ очікує на відновлення ритмічності зовнішнього фінансування найближчим часом. Фундаментом для цього, зокрема, є успішне завершення другого перегляду програми МВФ Механізм розширеного фінансування (EFF) для України та відповідні запевнення міжнародних партнерів, що є невід'ємною частиною цієї програми;
  • нагадаємо, у грудні виникли складності схваленням пакету допомоги Україні на 60 млрд доларів у Конгресі США, а також пакету Євросоюзу на 2024−2027 роки на 50 млрд євро.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас