Данилишин розповів, скільки Україна платить за кредитами МВФ (порівняння з іншими країнами) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин розповів, скільки Україна платить за кредитами МВФ (порівняння з іншими країнами)

Казна та Політика
383
Середня вартість обслуговування усіх кредитів, наданих Україні зовнішніми офіційними кредиторами, станом на жовтень 2023 р. становить близько 2,1% річних.
Про це повідомив екс-глава Ради НБУ Богдан Данилишин, професор, завідувач кафедри в Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана.
Одними з найдорожчих кредитів, взятих Україною з початку війни виявилися кредити МВФ. Їх обслуговування у 2023 р. обійдеться у близько 8% річних.
Для порівняння:
  • кредит від Франції, отриманий Україною у листопаді 2022 р., має фіксовану дохідність у 1,04% річних,
  • кредит від Японії у червні 2022 р. — 1,0% річних,
  • кредит від Канади у квітні 2023 р. — 1,5% річних.
Нагадаємо, Україна та Міжнародний валютний фонд досягли домовленостей на рівні персоналу щодо другого перегляду механізму розширеного фінансування (EFF), який відкриває шлях до отримання траншу в близько 900 млн дол.
Відповідно до розрахунків Міжнародного валютного фонду, у 2023 році Україна потребувати щонайменше 39,5 млрд дол. зовнішнього фінансування. У разі ж несприятливого сценарію ця сума може збільшитися до 57 млрд дол.
Несприятливий сценарій передбачає падіння ВВП у 2023 році на 12,5% та інфляцію на рівні 40%, а також зниження міжнародних резервів до 18 млрд дол. і витрат держбюджету до 68,8% ВВП.
Утім, відповідно до прогнозів урядовців, зростання реального ВВП України у 2023 році очікується на рівні 3,2%, а інфляція — 28%.

Довідка Finance.ua:

  • МВФ має з Україною чотирирічну програму розширеного фінансування, яка, разом із іншими донорами України, складає загальний фінансовий пакет у $115 мільярдів для підтримки дієздатності держави;
  • програма МВФ покликана підтримати в Україні макрофінансову стабільність, оживити економічну активність, підтримати імплементацію структурних реформ та заходів із модернізації економіки України. Важливим завданням для такого фінансування є також вдосконалення системи державного управління та допомога Україні в реалізації її амбіцій з приєднання до ЄС;
  • також МВФ запустив фонд для підтримки реформ в Україні. Міжнародний валютний фонд оголосив про запуск фонду розбудови спроможностей для України, на який донори вже виділили 14 млн дол.

Як Україна співпрацюватиме з МВФ у 2023 році

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас