Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів під час війни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів під час війни

Кредит&Депозит
1116
Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів під час війни
Чи довіряють українці банкам та Фонду гарантування вкладів під час війни
Більшість українців (64%) довіряють банкам. Цей показник збільшився з 56% порівняно з 2021-м роком.
Про це свідчить загальнонаціональне опитування громадян, яке провів Фонд гарантування вкладів за підтримки Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» у грудні 2023 року.
«За два роки повномасштабної війни низка рішень у банківському секторі спрацювали на посилення стійкості системи гарантування вкладів та сприяли збереженню довіри суспільства до банківської системи загалом. Попри всі перешкоди, Фонд не зупиняв гарантованих виплат і за ці дві роки виплатив вкладникам близько 9 млрд грн», — сказала директор-розпорядник Фонду гарантування Світлана Рекрут.

Чи знають українці про ФГВФО і виплати

За даними дослідження, про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб раніше чули більше половини опитаних — 52%. Цей показник збільшився на 18%, порівняно з 2021 роком.
Водночас, про суму гарантованого відшкодування необхідно проводжувати інформувати населення. Адже частка респондентів, які правильно вказали гарантовану суму на період воєнного стану, становить 20%. Це значення є меншим, ніж у 2021 році - тоді свою обізнаність зазначили 44% опитаних.
Це можна пояснити суттєвими змінами в умовах гарантування, до 2022 року максимальна гарантована сума становила 200 тисяч. За цей час вкладники добре запам’ятали розмір гарантованого відшкодування, адже Фонд проводив інформаційні кампанії, а також банки ознайомлювали вкладників з довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб із зазначенням суми гарантованого відшкодування.
Серед джерел інформації про фінансові і банківські послуги, яким більше всього довіряють українці, — інтернет ресурси та інформація безпосередньо від банків.

Довідка Fiannce.ua:

  • з квітня 2022 року набрали чинності зміни до закону, якими було встановлено, що на час воєнного стану та три місяці після його завершення діють стовідсоткові гарантії за вкладами, а після завершення цього строку гарантована сума становитиме 600 тис. грн;
  • з 3 жовтня, в оновленій версії застосунку Дія з’явилася нова послуга — отримання гарантованого відшкодування за вкладами в збанкрутілих банках. Як це зробити — розповіли у статті.
До речі, якщо ви замислювалися розмістити депозит — зробіть це за допомогою нашої програми «Бонус до депозиту» і отримайте підвищену процентну ставку. Ми домовилися з іншими банками, щоб вони платили вам більше. Докладніше тут.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас