Через війну в Україні європейські фонди більше ніж вдвічі збільшили обсяги інвестицій в оборонні компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через війну в Україні європейські фонди більше ніж вдвічі збільшили обсяги інвестицій в оборонні компанії

Фондовий ринок
1266
Через війну в Україні європейські фонди більше ніж вдвічі збільшили обсяги інвестицій в оборонні компанії
Через війну в Україні європейські фонди більше ніж вдвічі збільшили обсяги інвестицій в оборонні компанії, Фото: depositphoto
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну європейські фонди більш ніж удвічі збільшили свої інвестиції в акції оборонних компаній. Це зростання відображає нові пріоритети європейських країн у зміцненні оборонної промисловості на тлі загроз з боку росії.
Про це повідомляє Financial Times.
Відповідно до останніх даних Morningstar Direct, обсяги інвестицій у цей сектор зросли з 3,2 мільярда євро в першому кварталі 2022 року до 7,7 мільярда євро.

З чим повʼязане зростання інвестицій

Зазначається, що зростання інвестицій значною мірою пов’язане з підвищенням цін на акції оборонних компаній, яке сталося після повномасштабного нападу рф на Україну.
«Ситуація в Україні значною мірою висунула на передній план цю ідею: чи можемо ми насправді захистити себе?», — заявила виданню Соня Лауд, головний інвестиційний директор Legal and General Investment Management.
Повідомляється, що значна частина інвесторів згодна з позицією урядів, які наполягають на позитивному соціальному ефекті від підтримки виробників оборонної продукції в умовах сьогоднішній геополітичної ситуації.
Однак, як зазначає видання, все ще тривають дискусії стосовно питання: чи можуть оборонні компанії вважатися частиною ESG-інвестицій, орієнтованих на екологічні, соціальні та управлінські критерії?
Кількість європейських ESG-фондів, які володіють більш ніж 5% акцій оборонних компаній, зросла з 22 до 66 за останні два роки.
Видання вказує на те, що частка активів у цьому секторі залишається незначною (менше ніж 1% від загальних 1,5 трильйона євро активів). Однак, не зважаючи на це, оборонний сектор стає дедалі привабливішим для інвесторів.
FT пише, що індекс оборонної промисловості MSCI Europe зріс у 1,8 раза з початку 2022 року, що додатково підвищило привабливість цього сектору.
При цьому зазначається, що політики у Великій Британії та Європі закликають інвесторів підтримувати й надалі оборонний сектор.
Також повідомляється, що ростуть інвестиції в оборонний сектор не тільки у Європі. Відомо, що у США інвестиції в цю сферу серед ESG-фондів також зростають. У другому кварталі 2024 року вони вже досягнули 1,2 мільярда євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас