Частину будинків в Україні перетворять на соціальне житло: «слуга народу» розкрила масштабний план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частину будинків в Україні перетворять на соціальне житло: «слуга народу» розкрила масштабний план

Нерухомість
779
Частину будинків в Україні перетворять на соціальне житло: «слуга народу» розкрила масштабний план
Частину будинків в Україні перетворять на соціальне житло: «слуга народу» розкрила масштабний план
Житлові будинки, де будівельні роботи були припинені або просуваються дуже повільно (т.зв. довгобуди), в Україні хочуть перебудувати в соціальне житло. Для цього в країні доведеться переписати Житловий кодекс.
Про плани розповіла голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк в інтерв’ю порталу «Мінфін».
«З оновленням Житлового кодексу ми запізнилися років на 15−20, його ще тоді треба було змінювати… Наш Житловий кодекс не виконує свою функцію і жодним чином не вирішує запит людей на вирішення житлового питання», — пояснила Шуляк.
Зокрема, за її словами, в Україні має з’явитися соціальна оренда житла з правом викупу, прописані особливості отримання службового житла, розширитися список кредитних інструментів. Оскільки житла в країні автоматично не стане більше, влада планує використовувати вже існуючі ресурси для розширення житлових можливостей.
Один із способів відносно швидко знайти майбутнє соціальне житло — зайнятися довгобудами.
«Це можуть бути різного роду довгобуди, які перебудуються під соціальне житло. Перед війною ми ініціювали відповідні запити на місця, щоби зібрати базу таких об’єктів», — зазначила Шуляк.
Вона пояснила, що повномасштабне вторгнення рф до України зруйнувало ці плани. Але нещодавно профільний комітет парламенту повернувся до роботи над цим питанням.
«Соціальний фонд має бути великим — на мільйони квадратних метрів. Вже є громади, які вирішують проблеми з житлом, не чекаючи на новий закон. Наприклад, на Кіровоградщині одна з громад перевела старий державний довгобуд у комунальну власність, привела його до ладу й передала квартири військовослужбовцям. Передали не в оренду, а у власність — це було рішення громади. Але новий закон має спростити всі процедури, щоб місцева влада не ходила сімома колами бюрократичного пекла», — навела приклад Шуляк.
Крім того, за її словами, без будівництва соцжитла з нуля теж не обійтись. Тут, на думку Шуляк, можуть допомогти програми допомоги від міжнародних партнерів.

Довідка Finance.ua:

  • в Україні незабаром з’явиться новий вид оренди — соціальний. Йдеться про житло у будинках, які належатимуть місцевим громадам. Розмір оренди буде значно нижчим, ніж на ринку. У деяких випадках у орендарів з’явиться можливість викупу житла;
  • механізми соціальної оренди досить популярні в країнах ЄС, однак Україні потрібно їх адаптовувати під себе та напрацювати правове підґрунтя для цього, зауважила очільниця профільного комітету.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас