Навантаження на суддів в Україні в 1,5 рази вище, ніж у Європі, - голова Верховного суду України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навантаження на суддів в Україні в 1,5 рази вище, ніж у Європі, - голова Верховного суду України

Кримінал
325
Середньомісячне навантаження на суддю в Україні становить 70 справ, що в півтора рази більше ніж в інших європейських країнах. Про це під час круглого столу сказав голова Верховного суду України Ярослав Романюк.
“Не секрет, що суди в Україні надзвичайно завантажені. Наприклад, в Україні щорічно розглядається близько 4 млн справ у судах. Це означає, що 9% громадян України звертаються до суду. У той же час, якщо взяти, наприклад, США, там тільки 1% громадян звертаються за вирішенням спорів в суд “, – зазначив Я.Романюк.
Він також зазначив, що в 2011 році українські суди розглянули 8 млн справ, а середнє навантаження на суддю цього року становило 140 справ на місяць.
“Якщо озвучити середнє навантаження на суддю в Україні, то ми отримаємо стабільну цифру. В останні три роки це приблизно 70 справ на кожного суддю в місяць”, – зазначив Я.Романюк.
Він також зазначив, що в Литві середнє навантаження судді становить 50 справ на місяць, а в Німеччині – 55 і в цих країнах також вважають суди перевантаженими.
Я.Романюк зазначив, що причин такого перевантаження судової системи в Україні багато.
“Одна з них це те, що судова система України змушена вирішувати велику кількість однотипних спорів”, – додав він.
Як зазначив керівник експертів ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції” Віршіліюс Валанчус, інститут колективного позову дозволяє істотно оптимізувати судовий процес.
“Введення цього інституту могло б суттєво посилити голос кожного позивача, який стоїть за такими справами … По-друге, це може істотно прискорити розгляд таких справ … Ми часто говоримо про необхідність розвантаження судової системи для забезпечення можливості більш оперативно реагувати на потреби громадян. З практичної точки зору, підготувати одне судове рішення, яке стосується групи осіб завжди швидше, ніж десятки або сотні однакових судових рішень “, – зазначив він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас