Банки не збираються зменшувати темпи емісії пластикових карток у 2005 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не збираються зменшувати темпи емісії пластикових карток у 2005 році

Фінтех і Картки
767
Обсяги емісії банками платіжних карток зростають вражаючими темпами. У третьому кварталі кількість емітованих банками карток зросла на 9%, зокрема на 5% збільшилася кількість карток MasterCard, на 14% — карток Visa. Загалом за 10 місяців цього року українські банки емітували 15,2 млн міжнародних платіжних карток систем MasterCard і Visa. У випадку з картками Visa Україна поступилася за обсягами емісії в регіоні CEMEA (Центральна та Східна Європа, Близький Схід і Африка) лише Росії і ПАР. При цьому на тлі загального карткового буму виділився ПриватБанк, який охоплює близько 40% ринку міжнародних карток і став першим у СНД банком, що подолав тримільйонний рубіж випуску карток системи Visa. Понад мільйон міжнародних карток випустили також банки «Аваль» і «Надра».
Попри те що можливості з нарощування емісій карток за рахунок наймасовіших проектів — зарплатних і пенсійних програм — уже практично вичерпані, зменшувати обороти банкіри не збираються. За прогнозами старшого віце-президента Visa CEMEA Лу Наумовські, 2005 року українські банки можуть збільшити емісію платіжних карток Visa до 8 млн, тобто зберегти ударний темп щорічного збільшення кількості карток в 1,5 разу.
Українські банки — гравці ринку платіжних карток — наблизилися до межі, за якою кількісний бум має перерости в якісний ривок. З огляду на досягнуті емісійні рекорди прагнення банків штучно роздмухувати обсяги емісій для отримання всіляких ліцензій і прав від платіжних систем невдовзі стане неактуальним. За словами Лу Наумовські, якщо раніше банки ставили за мету збільшити обсяги емісії, то тепер вони мають домогтися, щоб картки стали зручнішими і щоб клієнти активно ними користувалися.
Якісні зрушення вже даються взнаки. Цього року банки активно просували дебетові картки з овердрафтами і послуги віддаленого доступу до рахунків. Популярність здобули різноманітні проекти продажу передоплачених послуг — клієнти найбільших банків дістали можливість через банкомати сплачувати комунальні послуги, послуги операторів мобільного зв’язку й інтернет-провайдерів. «Якість використання платіжних карток зросте. Інтернет-банкінг і мобільний банкінг — це, безумовно, можливості, що дають можливість поліпшити якість використання карткових продуктів», — говорить голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет. Він також зазначив, що цього року в банку кількість користувачів послуг віддаленого доступу до карткових рахунків збільшилася вдвічі — до 140 тис. клієнтів.
За словами Дубілета, ПриватБанк має намір зберегти свою нішу на ринку платіжних карток і підтримувати темпи зростання кількості випущених карток на рівні 150% на рік. Для цього банк збирається використати інноваційні технології й карткові продукти, а також розширювати спектр послуг для держателів платіжних карток. Першу таку новинку банк своїм клієнтам уже представив. Спільно із Samsung і Visa ПриватБанк упровадив проект, спрямований на надання швидких кредитів на придбання мобільних телефонів через банкомати. У межах цього проекту будь-який власник картки Visa може через банкомат придбати телефон Samsung на виплату на 12 місяців з первинним внеском 10% вартості телефону. Сума першого внеску й подальші щомісячні платежі автоматично списуються з платіжної картки клієнта.
Основні резерви зростання карткового ринку криються у старті масової емісії кредитних карт. На сьогодні найпривабливіші кредитні умови (відсутність потреби в заставі або незнижуваного залишку) пропонуються переважно власникам елітних карток — типів Gold і Platinum, яких серед усіх користувачів пластику не більше ніж 1%. Тим часом популярні в широких колах програми розстрочки на карткову основу досі не перейшли. Наприклад, навіть у картковому портфелі ПриватБанку кредитні картки «Універсальна», «ПриватАванс» і «Товари на виплату» становлять 3%. Цікаво, що картка «Універсальна», власник якої в разі поповнення рахунка протягом місяця не сплачує банку відсотки, в Україні є унікальним продуктом, тоді як у світі такі картки є стандартною практикою.
Втім, той-таки ПриватБанк планує 2005 року подвоїти кількість кредитних карток, а також установити кредитні ліміти на більш як 50% дебетових карток. У банку також сподіваються, що нова система кредитування купівлі мобільних телефонів істотно розширить можливості 600 тис. власників студентських карток Visa.
В авангарді емітентів кредитних карток також «Надра», «Правекс» і Райффайзенбанк. Причому перші два активно просувають елітні кредитні картки третьої за значенням світової платіжної системи American Express.
Розвиток ринку платіжних карток залежатиме і від готовності банків витратитися на інфраструктуру. Найбільші емітенти пластикових карток цього року вже зробили істотний ривок у частині відкриття банкоматів і POS-терміналів. Однак масовий випуск кредитних карток впирається у відсутність в українських банків автоматизованих скорингових систем, необхідних для оцінки кредитоспроможності позичальника.
Обсяги випущених банками м_жнародних карток
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас