Енергомережі Криму перейдуть під російський федеральний контроль - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергомережі Криму перейдуть під російський федеральний контроль - ЗМІ

Кримінал
484
Російська енергетична компанія “Россети” готується взяти під контроль електромережі в Криму, в зв’язку з чим може потрапити під західні санкції.
Про це повідомляє “Комерсант”.
За даними джерела видання в Міненерго, “Россети” найближчим часом стануть ключовим акціонером нового АТ “Крименерго”, отримавши з бюджету на розвиток активу до 9 млрд руб. в 2018-2020 роках.
У розкритій 18 вересня структурі федерального бюджету на 2018-2020 роки відзначається, що 6 млрд руб. надійдуть “Россети” вже в 2018 році, 2,87 млрд руб. – у 2019 році і 227,2 млн руб. – у 2020 році.
Джерело зазначає, що в першу чергу реконструюють “південний транзит” – ЛЕП 110 кВ уздовж Південного берега Криму, також модернізують протиаварійну автоматику.
До 2020 року на півострові заплановано будівництво 1,5 тисячі км мереж.
У Міненерго розповіли, що все електромережі, побудовані в рамках програми, а також мережі ДУП “Крименерго” перейдуть в казну РФ і після цього будуть переведені на баланс АТ “Крименерго”.
“Буде укладено акціонерну угоду між РФ і Республікою Крим про особливий порядок управління акціями АТ, передбачається, що частка республіки складе 25% плюс 1 акцію”, – пояснили в Міненерго.
“Россети” досі не афішували плани по виходу в Крим, було відомо тільки про участь холдингу в ТОВ “Севастопольенерго” (імовірно, 50 + 1%).
До жовтня “Россети” планували створити СП з містом і перевести на його баланс активи, що належать зараз зареєстрованому в Україні ЕК “Севастопольенерго”, яку пов’язують з членом Ради федерації Олександром Бабаковим і президентом ФК ЦСКА Євгеном Гінером.
Ця схема дозволить контролювати мережі міста і інвестувати в інфраструктуру, “Россети” планували вкласти в підприємство до 2 млрд руб.
Однак бажання взяти під контроль електромережі в Криму створює для “Россети” реальний ризик потрапити під західні санкції.
Це в червні визнавав екс-глава “Россети” Олег Бударгін. Він відзначав, що при виході на ринок півострова є “певні ризики” санкцій, але підкреслював, що “після того, як людей залишили без електрики, ми (“Россети” – ред.) просто повинні бути там”.
Підтверджує ризик санкцій і обмежень поставок обладнання і виконавчий директор Heads Consulting Микита Куликов, але очікує, що “Россети” увійдуть до проекту “досить відкрито”, оскільки необхідно контролювати витрачання грошових коштів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас