НБУ посилив вимоги до банків щодо довірчого управління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилив вимоги до банків щодо довірчого управління

Фондовий ринок
416
Національний банк посилив вимоги до діяльності банків, які є управителями фондів фінансування будівництва (ФФБ) і здійснюють операції з довірчого управління.
Регулятор переглянув підхід до визначення спеціалізованих банків довірчого управління.
“Банк набуває статусу спеціалізованого банку, якщо обсяг операцій за договорами довірчого управління становить 50 і більше відсотків сукупних активів банку”, – зазначили в НБУ.
Крім того, Нацбанк ввів норми, дотримання яких посилить контроль банків-управителів фондів фінансування будівництва за цільовим використанням коштів таких фондів. Ці норми встановлюють вимоги до внутрішніх процедур банків. Зокрема, банк, який є управителем ФФБ, зобов’язаний мати внутрішньобанківське положення, в якому будуть вказані процедури контролю за:
- наявністю документів, необхідних для відкриття фінансування об’єктів будівництва, в яких буде інформація про особу забудовника, його права користування земельною ділянкою, права на виконання будівельних робіт, ліцензії підрядної організації;
- цільовим використанням забудовниками коштів ФФБ;
- дотриманням термінів і обсягів виконання будівельних робіт;
- дотриманням кошторису (бюджету) фінансування об’єкта будівництва;
- відповідністю технічних характеристик об’єкта будівництва та об’єктів інвестування;
- прийняттям забудовником заходів щодо усунення виявлених недоліків.
Внутрішньобанківське положення також має містити формати звітів від забудовника, обсяг і рівень деталізації яких забезпечить належне виконання банком, який є управителем ФФБ, обов’язків щодо контролю за цільовим використанням забудовниками коштів фондів. А також повинні бути кваліфікаційні вимоги до персоналу, який здійснює контроль за цільовим використанням забудовниками коштів ФФБ.
Нові вимоги передбачають проведення кожні півроку аудиторських перевірок та подання в НБУ аудиторських висновків щодо цільового використання коштів фондів фінансування будівництва.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас