Денис Крижовий: криптовалюти в Україні. Коли влада займе чітку позицію? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Денис Крижовий: криптовалюти в Україні. Коли влада займе чітку позицію?

Фінтех і Картки
783
Стрімкий розвиток ринків криптовалют у всьому світі залишає все менше простору для маневрів центральним урядам держав. Політика «це не наше діло» вже перестає працювати, і ринок вимагає регулювання.
На жаль, влада України й надалі продовжує займати вичікувальну позицію, не роблячи кроків ні для легалізації криптовалют, ні для їх законодавчої заборони.
Протягом останніх декількох років поняття цифрової форми грошей захопило уяву економістів, дослідників у галузі комп’ютерних технологій, юристів і футуристичних філософів.
Криптовалюта більше не аматорський проект, а глобальна цифрова фінансова галузь, обсяг транзакцій якої налічує мільярди доларів, загальна капіталізація ринку криптовалют становить понад 18 млрд дол. США.
Управління цифровими активами і переміщення коштів стрімко стають віртуальним ринковим простором, в якому організації та спільноти з усього світу об’єднуються, щоб укладати бартерні угоди, здійснювати транзакції і взаємодіяти з приводу різних режимів цифрового переміщення коштів.
Тому питання нормативного регулювання органами державної влади стають проблемою кожної держави, рішення якої є необхідним заходом для подальшого економічного розвитку в сучасному світі.
На сьогоднішній день, здається, що український законодавець і основний регулятор фінринку (НБУ) прихильні, все ж, наділяти криптовалюти властивостями якогось маргінального валютного сурогату в тіньовому секторі економіки.
Зазначу, що і міжнародний досвід з приводу регулювання і ставлення до криптовалют ще не сформований. Більшість країн налаштовані вичікувати, хоч і при певному сприянні розвитку цифрових валют (наприклад, Китай, Німеччина, Англія, Швеція та ін.).
Деякі країни, такі як Бангладеш і Еквадор, вирішили протистояти кріптовалютному обігу і визнали таку діяльність забороненою.
При цьому дедалі безглуздішою стає концентрація часу і ресурсів влади на переслідуванні користувачів і майнерів криптовалют. До того ж, доцільніше заощадити зусилля і навіть отримати додатковий податковий дохід.
Разом з тим будь-яка юридична кваліфікація криптовалюти потребуватиме відповідних змін у законодавстві.
Необхідно опрацювати кардинальні зміни в законодавстві в цілому: знайшовши свій статус криптовалюти і його наслідків для державного життя – що таке криптовалюта: валюта, фінансовий інструмент, товар чи сурогат?
Зараз ми бачимо тільки початок криптовалютної ери, в якій вона поєднує в собі ознаки і валюти, і товару, і цінного паперу і є засобом накопичення, а як наслідок, і спекуляцій.
Для формування практики регулювання відносин, що виникають у зв’язку з оборотом криптовалют, країни ЄС виділяють одну з ознак і використовують її в якості відправного буфера. Визначення криптовалюти зводиться до розуміння її як “платіжного засобу”.
Привабливість такого статусу полягає в зрозумілій юридичній та економічній інтерпретації, а також залишає можливість для кожної країни винайти власну національну криптовалюту за власними правилами.
За даними Центробанку Англії, введення власної криптовалюти в економіку країни забезпечить приріст ВВП в 3% за рахунок зниження процентних ставок і операційних витрат, оскільки угоди «за участю» цифрової валюти не вимагають ніяких посередників.
Тому «позитивне ставлення» до криптовалют допоможе уникнути зіткнення інтересів «традиційних грошей» і нових цифрових, а також сприятиме зростанню економіки.
Уже сьогодні для України існує просте рішення – зрівняти криптовалюти в статусі з іноземною валютою і імплементувати їх таким чином у законодавство та наявну економіку.
Стабільність функціонування фінансової системи країни зумовлена своєчасним регулюванням і реагуванням на нові явища і тенденції.
Однак і вітчизняний законодавець, і регулятори поки виявилися не в змозі крокувати поруч із розвитком сучасних технологій.
***
Потенціал криптовалют здатний перезавантажити традиційний світ грошей і здійснити прорив в ньому. Однак з’являться нові ризики для користувачів і учасників ринку, а також нові ризики для фінансової діяльності: наприклад, шахрайство, відмивання грошей, кіберзлочини тощо.
Саме тому зволікання з формуванням правового ставлення до місця криптовалют у фінансовому житті суспільства призведе лише до збитків для держави вже в недалекому майбутньому.
Денис Крижовий, старший юрист юридичної фірми Pravovest
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас