Українські енергетики отримають рекордні прибутки на нові тарифи на світло - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські енергетики отримають рекордні прибутки на нові тарифи на світло - експерт

Енергетика
1693
Підприємства ДТЕК зможуть істотно збільшити свої доходи завдяки рішенням влади про перехід на формулу Роттердам+, запевнив UBR.ua експерт-аналітик АТ «Фінам» Олексій Калачов.
«Перехід на формулу Роттердам+, що зрівняла вартість вугілля для енергетиків з європейським ринком (плюс вартість доставки), забезпечив високу маржинальність українським вуглевидобувним компаніям за рахунок низької собівартості видобутку і транспортування вугілля», — зазначив він.
Рішення щодо нової формули поки що не позначилися на котируваннях єврооблігацій ДТЕК: ті будуть змінюватися після публікації фінансової звітності підприємств. Не позначилися на них і вчорашні новини по збільшенню впливу Ріната Ахметова на українському енергетичному ринку.
«Останні новини про придбання 25% акцій ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» 16 серпня ПАТ «Київенерго» і ПАТ «ДТЕК Західенерго» 18 серпня практично не позначилися на котируваннях євробондів ДТЕК. Холдинг і без того контролював понад 70% акцій цих компаній, викуп решти частки держави і доведення контролю до 100% мало що змінює у структурі і фінансових потоках вугільно-енергетичного холдингу», — пояснив ситуацію Калачов.
Водночас очікується, що енергетики дуже скоро зможуть наростити свої заробітки на Роттердам+.
«Енергокомпанії пропорційно підняли тарифи за рік в середньому в півтора разу до рівня 1,88 грн за кВТ*год, що забезпечує рентабельність. За деякими оцінками, завдяки зростанню тарифів, енергокомпанії могли отримати додатково до 15 млрд грн виручки, але левова частка цієї суми все ж дісталася вугільникам», — розповів Калачов.
Хоча ще до кінця неясно, як довго енергетики зможуть отримувати шалені заробітки. Національне антикорупційне бюро нещодавно відкрило справу щодо Нацкомісії держрегулювання енергетики і вже перевіряє менеджерів НКРЕ на предмет корупційної змови з енергетиками.
«Схема Роттердам+ — це корупційна схема, придумана в незаконний спосіб нелегітимним, неконституційним органом з незаконно призначеними членами комісії на чолі з паном Вовком», — заявляв журналістам колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.
Автором формули розрахунку вартості електроенергії Роттердам+ вважається голова НКРЕ Дмитро Вовк. Коли він її запускав, його ключовим аргументом було те, що Україна має зменшити залежність від вугільних шахт окупованих територій і шукати нові джерела сировини. За основу формули була взята вартість вугілля в порту м. Роттердам, а до неї були додані транспортні витрати (доставка за 6,5 тисяч кілометрів морем, портові та залізничні перевантаження). Через отриманий змінний тариф населенню різко підняли ціни на електроенергію.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас