Приватбанк: обсяг зобов’язань Коломойського перед НБУ зменшився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватбанк: обсяг зобов’язань Коломойського перед НБУ зменшився

Кредит&Депозит
2039
Прес-служба Приватбанку у відповідь на запит Finbalance повідомила, що погашені ним у 1-му півріччі 5,3 млрд грн кредитів рефінансування (у результаті чого борг перед НБУ зменшився до 12,7 млрд грн) – це позики, які залучалися в Нацбанку ще до націоналізації.
«Приватбанк проводив погашення рефінансування у першому півріччі за рахунок монетизації ОВДП 12.01.2017 на суму 1,4 млрд грн, а також за рахунок коштів, залучених на ринку ресурсів та власних коштів. Стягнення на предмет застави з боку НБУ не проводилось.
Формально відбулося скорочення зобов’язань І. Коломойського (за порукою, наданою для Нацбанку по кредитам рефінансування, – ред.), але лише за тими угодами, за якими заставою за зазначеними кредитами був портфель карткових кредитів клієнтів Приватбанку (за виключенням пов’язаних осіб, та клієнтів, що мешкають у зоні проведення АТО), тобто зобов’язання самого банку.
Порука І. Коломойського на момент націоналізації і наразі покриває 100% зобов`язань Приватбанку перед НБУ», – констатують в Приватбанку.
При цьому в банку підкреслюють, що заставна вартість активів, внесених у заставу НБУ, за оцінкою департаменту управління ризиками НБУ станом на 01.04.2017, складала 21,9 млрд грн, що “повністю, а також з урахуванням коригуючих коефіцієнтів, покриває зобов’язання Приватбанку” (цитата).
Раніше вже екс-глава правління Приватбанку Олександр Шлапак допускав погашення кредитів рефінансування НБУ після переведення наданого під нього забезпечення на кредитний портфель банку.
“Ми готові погасити кредити рефінансування НБУ, але на це не погоджується центробанк, оскільки він хотів би, і ми також цього хочемо, щоб забезпечення за цими кредитами перейшло як забезпечення за тими кредитами, які видавалися банком”, – казав О. Шлапак.
Заступниця глави НБУ Катерина Рожкова заявляла, що в заставі по рефінансу для Приватбанку – «зерновий термінал Бориваж, ЗАТ “Ерлан”, туристичний комплекс «Буковель», особисті поруки Ігоря Валерійовича, нерухомість, літаки, вагони, стадіон і т.д.».
«Застави спочатку заклали в НБУ, а потім перевели на баланс банку. Деякі застави, як і раніше, належать екс-власникам – “Бориваж” і “Ерлан”, деяка нерухомість. Буковель перейшов на баланс банку, тобто належить державі. Корпоративні права акціонера на його компанії не закладені», – констатувала К. Рожкова.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас