Богдан Данилишин: про відновлення кредитування реального сектору економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богдан Данилишин: про відновлення кредитування реального сектору економіки

Кредит&Депозит
829
Мене часто запитують про відновлення кредитування реального сектору економіки. На мій погляд, це одне з найболючіших питань відновлення ефективного функціонування економіки країни.
Відзначу, що кредитування банками реального сектору економіки поступово відновлюється. Обсяги кредитування реального сектору економіки в гривні почали відновлюватися з червня 2016 року, стабілізувавшись з листопада того ж року на рівні близько 90% від рівня кредитування кінця 2013 року та досягнувши 418,6 млрд грн за станом на квітень 2017 року.
Одночасно триває тенденція зниження обсягів кредитування в іноземній валюті. У цілому заборгованість нефінансових корпорацій перед банками за станом на квітень 2017 року становила 788,4 млрд грн.
При цьому рішення банків щодо кредитування залежать насамперед від їх власної кредитної політики та попиту з боку реального сектору.
Поточний рівень ліквідності банківської системи не є чинником, який стримує банківське кредитування, а «ресурсний голод» банків» є міфом.
Банки в Україні працюють в умовах структурного профіциту, про що свідчать суттєві залишки на коррахунках банків та за депозитними сертифікатами Національного банку: за оперативними даними, станом на 09.06.2017 залишки становили 40,0 млрд грн та 73,2 млрд грн відповідно.
Значення внеску інфляції як одного з чинників високої вартості позичкових коштів вже також не є критичним та продовжуватиме знижуватися у міру досягнення цінової стабільності.
У поточних умовах високого рівня ліквідності та дезінфляційного тренду головною причиною стриманої кредитної активності банків виступає вкрай низький рівень захисту прав кредиторів.
Зокрема, тривалість та витратність судових та правових процедур, які пов’язані з процесами банкрутства боржників і звернення стягнення на заставне майно, фактично унеможливлюють швидке та ефективне повернення банками простроченої заборгованості боржників і не стимулюють нарощення кредитування.
За результатами вивчення ризиків банківського сектору встановлено, що юридичний ризик найбільше перешкоджає банкам відновлювати кредитування.
Особливо негативну роль для постійного зростання цього ризику мають суперечливі судові рішення стосовно банків-банкрутів, а також без очікування протягом тривалого часу розгляду необхідних для розвитку фінансового сектору законів.
Крім того, високими є ризики банків, пов’язані з асиметричністю інформації – інформація про позичальників є недостатньою, зокрема через відсутність доступу до деяких державних реєстрів та зволікання парламентом із законодавчим врегулюванням питання створення Кредитного реєстру Національного банку України.
Наслідком ситуації, що склалася, є високий рівень непрацюючих кредитів, за якого банки не готові брати на себе нові кредитні ризики, оскільки не впевнені в ефективному захисті своїх прав у відносинах із позичальниками.
Так наприкінці квітня 2017 року частка непрацюючих кредитів становила близько 57% (без урахування NPL Приватбанку – 46%).
Висока частка непрацюючих кредитів є одним із ключових системних ризиків банківського сектору, що серед іншого стримує відновлення кредитування.
При цьому, найбільше непрацюючих кредитів припадає на такі сектори економіки, як будівництво та нерухомість (71%), металургія (60%), машинобудування та добувна промисловість (58%), харчова промисловість (55%), а найменше – на легку промисловість (12%).
Реструктуризація наявних непрацюючих кредитів проходить повільно, унаслідок чого кредитні ризики зберігаються. Однією з причин цього є наявність негативних податкових наслідків для банків у випадку резервування та списання непрацюючих кредитів за рахунок резервів.
Реалізація завдань Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року має вирішити вищезазначені проблеми, які обмежують кредитування реального сектору економіки.
При цьому найважливішим кроком для стабілізації банківської системи та відновлення кредитування економіки України має бути прийняття низки законів України, що знаходяться на розгляді Верховної Ради України та спрямовані на вирішення нагальних проблем фінансового сектору, а також пов’язані з виконанням Україною зобов’язань за Меморандумом про економічну та фінансову політику від 02.03.2017, укладеним в рамках спільної з МВФ програми за Механізмом розширеного фінансування (EFF).
Розроблення нормативно-правової бази для захисту прав кредиторів з урахуванням міжнародного досвіду, яка надала би змогу створити дієві механізми захисту фінансової системи та знизити вплив кризових явищ на учасників фінансового ринку, передбачено також Угодою про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна».
Крім того, позитивну роль у відновленні кредитування реального сектору економіки може також відіграти зміна державного механізму підтримки підприємств-позичальників.
Так, досі в Україні діє механізм компенсації відсоткових ставок за кредитами, насамперед для підприємств аграрного сектору. Проте ще у 2012 році експерти ОЕСР рекомендували замість цього запровадити в Україні схеми гарантування кредитів для малих та середніх підприємств (далі – МСП) як інструменту, що сприятиме розширенню доступу до кредитних ресурсів.
За їхніми висновками, такий інструмент застосовується як в розвинутих країнах, так і тих, що розвиваються, і є ефективнішим, ніж використовуваний в Україні механізм компенсації процентних ставок за кредитами.
Відновленню активного кредитування реального сектора економіки в Україні сприятимуть:
1) досягнення та забезпечення цінової стабільності в державі спільними зусиллями Уряду та Національного банку України;
2) зниження значних ризиків у банківській діяльності шляхом реалізації завдань Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року та прийняття відповідних законів;
3) удосконалення державного механізму кредитної підтримки МСП.
Богдан Данилишин, Голова Ради Національного банку
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас