«Громадянська війна» розколе біткоїн вже в серпні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Громадянська війна» розколе біткоїн вже в серпні

Фінтех і Картки
3708
Настав час для торговців біткоїнами опускати забрала і заточувати списи: в таборі найбільшої і найдорожчої в світі криптовалюти назріває громадянська війна.
Після двох років запеклих суперечок конкуруючі фракції — майнери і Bitcoin Core — випустять конкуруючі оновлення, які можуть призвести до розділення біткоїна на дві окремі криптовалюти. Це пов’язано з тиском Etherium на біткоїн, яка активно завойовує ринок.
Власне, суперечка виникла через те, яке майбутнє має бути у біткоїна. Чи повинен він стати більш привабливим для корпорацій і традиційного капіталу або ж залишитися лібертаріанським раєм. Чи повинен біткоїн перетворитися на актив або ж розвиватися як платіжна система.
Для захисту від кібератак біткоїн працює на блокчейні, де обсяг транзакцій обмежений розміром блоків. Через зростаючу популярність криптовалют (біткоїн за останній рік злетів у вартості на 150%), ці обмеження стали призводити до «пробок»: час проведення транзакцій збільшувався разом з комісією брокерів. В результаті біткоїн сильно відстав в ефективності від традиційних платіжних систем.
Bitcoin Core — це офіційний клієнт мережі, який розробляється і впроваджується Bitcoin Foundation — некомерційною організацією, що об’єднує розробників ядра та відповідає за контакти спільноти з корпораціями та урядами.
В тому, як вирішити цю проблему, думки розділилися. Майнери, з одного боку, пропонують безпосередньо збільшити граничний розмір блоку. А розробники софта Core наполягають на тому, що деякі транзакції повинні проводитися за межами блокчейна. На їхню думку, це не тільки знизить завантаженість мережі, але і дозволить будувати сервіси на зразок «розумних контрактів» на базі біткоїна, чим, до речі, успішно займається Etherium. Для цього Core випустила оновлення біткоїна — SegWit.
Однак переміщення даних з блокчейна знижує вплив майнерів, більшість яких знаходиться у Китаї (вірніше, внутрішній Монголії, де дешева електрика), які вклали мільйони доларів в гігантські серверні «шахти».
Не дивно, що головним противником SegWit став Ву Джихан, співзасновник найбільшої в світі біткоїн-майнінгової компанії Antpool. «Segwit сама по собі прекрасна технологія, але інтереси Core не узгоджуються з інтересами майнерів», — говорить він. На думку Джихана, цей софт ще дуже сирий.
Як компроміс майнери запропонували свій варіант — SegWit2x, який подвоює розмір блоку і дає Core час для розробки довгострокового рішення. Близько 85% майнерів заявили, що готові перейти на SegWit2x після його виходу 21 липня.
Тим не менш, деякі прихильники Core хочуть йти до кінця і запустили ініціативу UASF (активований користувачем софтфорк). Софтфорк («м’яка розвилка») — це система внесення змін до протоколу біткоїна, яка вимагає підтримки 95% майнерів. Завдяки UASF за впровадження SegWit можуть проголосувати прості користувачі біткоїна. Якщо більшість проголосує «за», то з 1 серпня, коли з’явиться реліз SegWit, біткоїн може офіційно розділитися на дві валюти.
«Це боротьба помірних проти радикалів», — говорить Стівен Пер, виконавчий директор BitPay, одного з найбільших у світі біткоїн гаманців.
На думку аналітика з Уолл-стріт Тома Лі, ціна біткоїна продовжить зростати в геометричній прогресії, поки не досягне до 2022 року $55 000. Свій прогноз він обгрунтовує економічними принципами дефіциту і нестабільністю ринку.
Артем Нікітін
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас