Банкіри: долар почне дорожчати, якщо ЄБРР повністю згорне кредитування «Нафтогазу» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: долар почне дорожчати, якщо ЄБРР повністю згорне кредитування «Нафтогазу»

Валюта
1574
10 липня безготівковий курс долара втратив 5 копійок і зафіксувався в рамках 25,9950-26,0050 грн/$, повідомив начальник управління дилінгових операцій одного з українських банків Юрій Гриненко.
Фінансистам було непросто знайти покупців навіть на скорочені валютні продажі експортерів: обсяг торгів скоротився з п’ятничних $272,56 млн. о $151,62 млн.
«Ринок відкрився на 26,03-26,05 грн./$, однак уже незабаром, слідом за зростанням пропозиції іноземної валюти, котирування почали своє зниження, досягнувши позначки 26,0-26,02 грн./$. У цьому діапазоні і проходили торги до обіду. У другій половині дня котирування ще трохи знизилися. Національний банк на торги не виходив», – розповіла заступник директора департаменту казначейства одного з українських фінустанов Анна Волуйчак.
Штиль на міжбанку пояснили сезонністю – зниженням ділової активності влітку і банальним збігом обставин.
«Може, так співпало сьогодні – що не зайшли великі обсяги експортної виручки одночасно зі зниженням попиту (адже купівлі під дивіденди завершилися). Таке трапляється, особливо влітку», – зазначив Юрій Гриненко.
Банкіри вважають, що в цій ситуації виграє регулятор.
«Спокійна обстановка на валютному ринку, викликана сезонними чинниками, дозволить Нацбанку поповнювати міжнародні резерви», – сказав директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Поки не позначилася на настроях валютного ринку гучна заява керівництва НАК «Нафтогаз» про те, що сповільнення реформ в корпорації може вилитися в повну відмову Європейського банку реконструкції і розвитку кредитувати держструктуру. Хоча фінансисти і визнали, що це дуже тривожний дзвіночок: саме завдяки відновлюваній кредитній лінії з боку ЄБРР, «Нафтогаз» не виходив цієї зими і минулої осені з великими закупівлями долара і не розгойдував курс. Американська валюта може почати дорожчати після його придбань.
«Ніякої паніки чи ажіотажу поки немає і, впевнений, не буде, поки НАК не вийде на міжбанк з регулярними купівлями долара. Якщо це і відбудеться, то ближче до опалювального сезону, і лише в тому випадку, якщо повністю згорнуть кредитну програму. Зараз ми навряд чи побачимо якусь реакцію учасників валютного ринку на заяви», – впевнений Гриненко.
Що далі
На завтра фінансисти дають досить спокійні прогнози: Олег Курінний чекає торгівлю міжбанку в рамках 26,0-26,05 грн./$, а Юрій Гриненко – в діапазоні 25,97-25,99 грн./$.
При цьому банкіри допускають появу на міжбанку НБУ з купівлями долара.
«У найближчі тижні ми не передбачаємо серйозних курсових коливань. Відносно позитивні для економіки України макроекономічні чинники, сприятлива зовнішньополітична атмосфера, зростання капітальних інвестицій будуть підтримувати гривню в районі 26,0 грн./$ », – запевнив Курінний.
Що з готівкою
Поки міжбанк не просів нижче 26 грн./$, фінансисти не поспішають активно відкочувати і свої готівкові курси. 10 липня найдешевший долар коштував на продажу людям в банку 26,0 грн./$ (Банк інвестицій та заощаджень, Forward Bank).
Багато пропозицій було в рамках 26,02-26,10 грн./$: БМ Банк, Сбербанк, Експрес-Банк, БТА Банк, Кредобанк, Індустріалбанк.
Хоча системні фінустанови продовжували продавати населенню валюту дорожче – по 26,12-26,15 грн./$: ПУМБ, УкрСиббанк, Альфа-Банк, Ощадбанк, Приватбанк.
Невеликі «гойдалки» у понеділок влаштували долару на чорному ринку. Тут день починався в рамках 25,89-25,99 грн./$, але до 11 години ціни різко впали до 25,90-25,93 грн./$, і до вечора скоректувалися до 25,89-25,94 грн./$.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас