Українцям рекомендують перевірити банківські рахунки після атаки вірусу Petya через загрозу втрати даних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям рекомендують перевірити банківські рахунки після атаки вірусу Petya через загрозу втрати даних

Особисті фінанси
1608
Банки, які постраждали від атаки вірусу Petya, можуть або втратити свої клієнтські бази, або ж вони можуть бути відновлені зі значними помилками.
Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній перший заступник голови правління націоналізованого ПриватБанку Олег Гороховський.
За його словами, банки, які постраждали від Petya – вірусу, що шифрував всі файли на всіх станціях – підключених до мережі, незалежно від того, яка станція першою ним заразилася.
“Щоб глибше зрозуміти можливі наслідки, подивіться, наприклад, на сайт Корреспондент.нет – він досі не працює. Він майже напевно був зібраний на різних шматках нелегального коду, який писали або встановлювали багато років, не особливо дбаючи про бекапи і документування. Айтішники, які його встановлювали в різний час, давно не працюють в компанії і, таким чином, цей ресурс зараз просто створюють з нуля. Ви думаєте, що в банках ситуація сильно відрізняється? Не маючи власних команд розробників і не проходячи ІТ-аудит за міжнародними стандартами, деякі з них сьогодні, насправді, схожі на непрацюючий Кореспондент”, – зазначає Гороховський.
Крім того, він висловив сумніви, що банки, які зупинилися через атаки вірусу, а тепер “поступово відновлюються”, зможуть відновити всі клієнтські рахунки коректно.
“Раджу просто перевірити свої залишки по картках, кредитах і депозитах. Результати можуть вас здивувати. А банкам рекомендую всерйоз зайнятися ІТ. Банк 21-го століття не може залежати від того, у відпустці чи ні співробітник аутсорсингової компанії з Росії”, – додав Горохівський .

Довідка Finance.UA: 
  • У вівторок, 27 червня Національний банк України попередив банки і інших учасників фінансового сектора про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
     
  • Про хакерську атаку також заявила і найбільша українська компанія експрес-доставки «Нова пошта», в зв’язку з чим інформаційні системи відділення і контакт-центри компанії тимчасово не працюють.
     
  • Також, в зв’язку з кібератакою обмежив надання своїх послуг клієнтам і “Ощадбанк”.
     
  • Крім того, про пошкодження внутрішніх комп’ютерних мереж в зв’язку з кібератакою заявили в аеропортах “Бориспіль” і “Київ”.
     
  • Також постраждали комп’ютери Запоріжжяобленерго, Дніпроенерго та Дніпровської електроенергетичної системи. Однак в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості заявили, що незважаючи на спроби інтервенції, об’єднана енергосистема України працює стабільно.
     
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткойнах.
     
  • Спосіб поширення в локальній мережі аналогічний вірусу WannaCry.
     
  • Також, в СБУ раніше підтвердили, що до атаки вірусом Petya.A були причетні спецслужби Росії.

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас