"Обмінники" приховують свої доходи і працюють у "збиток" - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Обмінники" приховують свої доходи і працюють у "збиток" - НБУ

Валюта
443
Пункти обміну валют приховують свої доходи для мінімізації податкового навантаження.
Про це пише директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз в колонці для Економічної правди.
“За 2016 рік низка великих гравців показала прибуток в розмірі всього 400-500 грн з кожного пункту обміну валюти. У деяких компаній ще гірше – зафіксовано збиток. При цьому всі розуміють, що діяльність з обміну валют має високу прибутковість”, – стверджує Бевз.
За його словами, так відбувається через заявлену фінансовими установами маржу (різницю між курсом купівлі і продажу валюти). У деяких обмінних пунктах вона становить 1-2 коп.
“Ці компанії зацікавлені показувати мінімальну маржу, тому що платять податок від розміру прибутку, який являє собою заробіток на різниці між проданою і купленою валютою. Зауважу, що маржу встановлюють самі фінансові компанії, тому їх явне “небажання заробляти” на обміні валюти викликає питання у регулятора”, – повідомив він.
За словами директора департаменту, НБУ посилює контроль за діяльністю фінансових компаній, яким видає валютні ліцензії. У 2016 році фінансові компанії були зобов’язані розкривати структуру власності в тому обсязі, в якому це роблять банки.
Крім того, підвищилися вимоги до капіталу. Для мереж з кількістю до 100 пунктів обміну валюти мінімальний розмір капіталу з 2016 року склав 20 млн грн. Приріст кількості обмінних пунктів на кожні 50 одиниць вимагає збільшення капіталу на 5 млн грн.
Бевз зазначив, що, незважаючи на посилення вимог, в 2016 році НБУ видав 17 ліцензій на обмін валют, тоді як в 2015 році – 11. Зараз на ринку працює 29 компаній, що мають ліцензії на обмін валют (крім банків).
Загальна кількість пунктів обміну валют зросла з 2048 в січні 2016 року до 3223 в червні 2017 року.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас