На скільки просяде гривня до кінця року - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки просяде гривня до кінця року - думка експерта

Валюта
20907
На зміцнення курсу гривні відносно долара вплинули чотири фактори: сільське господарство, перекази українських “заробітчан”, високі ціни на сталь і руду на зовнішніх ринках і позитивні очікування населення.
Про це сказала головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.
“Зараз кілька факторів впливають на курс. Є сезонні чинники, які проявляються у нас зазвичай влітку і навесні, і ніхто не нервує з приводу кризи зараз, очікування населення щодо валютного курсу позитивні. Є фактор, пов’язаний з сільським господарством, коли аграріям необхідно купувати добрива. Це, в основному, дрібні компанії. Те, що вони отримали від врожаю торік, вони конвертують і купують добрива. Частково це, звісно, імпорт. Але також частково їм потрібно оплачувати багато витрат на внутрішньому ринку на посівну кампанію. Тому ось такі два фактори – вони зіграли роль”, – сказала аналітик.
Також, за її словами, є ще один важливий фактор, якого статистика поки не показує. “Швидше за все збільшилися перекази від наших працівників за кордоном. Дуже багато людей їде в Польщу. Там зареєстровано понад мільйон офіційно працюючих українців. У статистиці ми не бачимо, щоб сильно збільшився приплив грошей від них. Але я думаю, що статистика просто не все враховує, і ці гроші приходять в країну. Тому така ситуація на валютному ринку і створилася”, – вважає Бєлан.
Економіст Dragon Capital прогнозує, що до кінця року гривня може просісти до 10%.

Довідка Finance.UA

  • Раніше Morgan Stanley рекомендував світовим інвесторам вкладати гроші в українські облігації внутрішньої позики, номіновані в гривні.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас