Як українцям поїхати на роботу в Австрію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцям поїхати на роботу в Австрію

Особисті фінанси
9208
Австрію називають однією з кращих для життя країн Евросоюзу.
Такий статус вона заслужила завдяки сильній економіці, безкоштовній освіті і неймовірно красивій природі. Австрія також є одним з туристичних центрів Європи.
Країна розташована прямо в центрі Європи і межує з 8 іншими державами. Це допомагає розвитку національної економіки і поліпшенню якості життя австрійців.
Соціальні й економічні показники Австрії:
  • Чисельність населення – 8,7 млн осіб;
  • Середня тривалість життя: 81 рік;
  • Середня зарплата – 2135 євро;
  • Інфляція – 1,3%;
  • Рівень безробіття – 10,3%.
При цьому австрійський уряд схвалює залучення трудових мігрантів, якщо мова йде про представників дефіцитних професій і достатній рівень кваліфікації. Зараз вихідцям з України слід звернути увагу на технічні спеціальності. Також є хороші шанси влаштуватися на сезонну роботу.
Для трудових мігрантів в Австрії існує велика кількість спеціальних програм. Наприклад, за умови достатньої кількості спеціальних балів експат покращує свої шанси на отримання посвідки на проживання (ПНП) і престижної роботи.
Як потрапити на роботу
Традиційно для країн-членів ЄС працевлаштування в Австрії для жителів так званих третіх країн, до числа яких належить Україна, має свої особливості. В першу чергу йдеться про необхідність отримання дозволу на працевлаштування і ПНП.
Як виняток можна згадати хіба що вчених, які можуть відвідати країну за угодою з австрійськими науково-дослідними інститутами. В інших випадках для початку потрібно домовитися з місцевим роботодавцем, який повинен зайнятися оформленням дозволу на роботу. Після цього можна звернутися в австрійське консульство з метою отримання робочої візи і ПНП.
Як правило, для працевлаштування в Австрії необхідно знати англійську і німецьку мови на рівні, який вимагається для професійного спілкування. Часом це є обов’язковою вимогою з боку роботодавця. Знання мови треба довести сертифікатом: щоб отримати ПНП, потрібно знати мову на рівні як мінімум А-2.
Блакитна картка ЄС
Її можуть отримати іноземні фахівці з країн поза Євросоюзом з високою кваліфікацією. Блакитну картку видають на термін до двох років. Вона дозволяє проживати і працювати в Австрії, якщо співробітника туди покликала місцева компанія.
Головні вимоги для отримання Блакитної картки ЄС:
  • Трудовий договір на термін не менше одного року;
  • Наявність вищої освіти;
  • Відповідність кваліфікації і досвіду посади;
  • Рівень зарплати хоча б в 1,5 рази вищий, ніж середній показник по країні.
Червоно-біло-червона картка (RWR Card)
Картку можуть отримати:
  • Представники дефіцитних професій;
  • Фахівці з дуже високою кваліфікацією;
  • Топ-менеджери;
  • Випускники австрійських університетів.
Специфіка Червоно-біло-червоної картки полягає в тому, що її видають за бальною системою. На підставі певних критеріїв іноземні фахівці отримують бали, які впливають на перспективу їх працевлаштування. Як правило, мова йде про вік, досвід, освіту, знання мов, професійні досягнення.
Це оптимальний спосіб знайти роботу для тих, хто не зміг попередньо домовитися з австрійським роботодавцем. The Jobseeker Visa видають кваліфікованим фахівцям на 6 місяців. За цей час потрібно знайти собі вакансію в місцевій компанії. Щоб отримати цю візу, необхідно також набрати певну кількість балів, як і в випадку з Червоно-біло-червоною карткою.
Популярні вакансії і зарплата
За середнім рівнем зарплат Австрія входить до ТОП-10 країн ЄС. У 2017 році середня зарплата по країні складає 2125 євро на місяць. Офіційної мінімалки в Австрії немає, рівень оплати праці прописується в трудових договорах і постановах уряду для окремих сфер діяльності.
Зарплати за окремими спеціальностями:
  • Секретарі, кухарі, офіціанти – 1,2-1,3 тис євро;
  • IT-фахівці – 1,8-2,2 тис євро;
  • Банківська сфера, менеджери – 2-2,2 тис євро;
  • Будівельники та інженери – 2,3-2,5 тис євро;
  • Архітектори – від 2,5 тис євро;
  • Медики – від 3 тис євро.
Вакансії насамперед слід шукати в великих містах і туристичних центрах. Йдеться про Відень, Тіроль, Зальцбург, Інсбрук та Грац.
Перелік дефіцитних спеціальностей:
  • Кваліфіковані будівельники;
  • Дипломовані інженери в сфері енергетики, металургії або машинобудування;
  • Сертифіковані соцпрацівники по догляду за хворими та людьми похилого віку;
    дипломовані медсестри.
Саме в цих сферах українцям реально розраховувати на працевлаштування в Австрії. В інших випадках отримати роботу буде досить складно, особливо якщо ви претендуєте на високу зарплату.
Можна також спробувати знайти роботу в сфері IT або туристичній галузі. Наприклад, цілком реально виглядає варіант сезонного працевлаштування на гірськолижному курорті. Крім того, сезонні працівники потрібні і в аграрній галузі, хоча там і діють квоти для громадян третіх країн. Дозвіл на сезонну роботу надають на термін не більше 6 місяців.
Де шукати роботу в Австрії
Щоб самостійно знайти роботу, необхідно спочатку добре проаналізувати місцевий ринок праці і вивчити відповідні вакансії. Для цього варто користуватися різними джерелами інформації. Безумовно, великою перевагою буде знання німецької мови. Це принесе користь вже на етапі пошуку роботи на німецькомовних сайтах.
Спочатку радимо відвідати офіційний портал Державної служби зайнятості Австрії Arbeitsmarktservice. Хоча він перш за все і розрахований на жителів ЄС, але там можна знайти корисну інформацію про стан австрійського ринку праці. Зверніть увагу, що резюме та супровідні листи пишуться німецькою мовою. Тільки для міжнародних компаній їх можна скласти англійською.
Сфера інформаційних технологій є однією з найпривабливіших для шукачів. Правда, для хорошого рівня зарплати потрібно знати багато і працювати якісно.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас